prosze o pomoc
natalia: Istnieją takie dwa wielomiany stopnia piątego, których suma jest wielomianem stopnia:
A. zerowego
B. drugiego
C. czwartego
D. dziewiątego
pytanie wielokrotnego wyboru.
nie wiem jak sie zabrać za to
11 paź 17:12
asdf: A,B,C. Lepiej niech ktoś to potwierdzi
11 paź 17:13
natalia: czy ktoś wie?
11 paź 17:19
asdf: taki przykład:
w(x) = x
5 + 1
y(x) = −x
5 + 2x + 1
suma to dodawanie..
x
5 + 1 + (−x
5 + 2x + 1) = x
5 + 1 − x
5 + 2x + 1 = 2x + 2, wielomian stopnia pierwszego
I tak można jeszcze kilka przykladow. Nie można otrzymać z sumy dwóch wielomianów stopnia
piątego wielomianu stopnia większego od stopnia 5...To nie mnożenie
11 paź 17:37
Aga1.: tak,tak,tak,nie.
11 paź 18:29