prawdopodobienstwo
ona: prosze chociaz o podpowiedz

ze zbioru A = {1,2,3...,4n+5} losujemy dwie różne liczby. Prawdopodobieństwo wylosowania dwóch
liczb parzystych jest równe
1558. ile liczb nalezy do zbioru A?
10 maj 01:13
Eta:
Czy napewno jest 1558 ? czy 1358
10 maj 02:20
Eta:
Musi być u{13{58} ( takim błędnym zapisem , marnujesz mój czas

Zadanie jest proste:
ostatnia liczbą w zbiorze Ω jest liczba nieparzysta
więc liczb parzystych w tym zbiorze jest :
| 4n +5 −1 | | 4n − 4 | |
| = |
| = 2n +2
|
| 2 | | 2 | |
zatem:
| | | |
IΩI= | = U{(4n+5)!{2!*(4n −3)!}
|
| | |
= ....... policz
IΩI==2*(n+1)(4n+5)
IAI= (2n+1)(n+1)
| | (2n+1)(n+1) | |
więc P(A) = |
|
|
| | 2(n+1)(4n+5 | |
| | (2n+1)(n+1) | |
to |
| = 1358
|
| | 2(n+1)(4n+5) | |
po skróceniu ;
58(2n+1)= 2*13(4n+5)
policz........ n= 6
więc ostatnią liczbą jest 4*6 +5 = 29
czyli liczb w zbiorze Ω jest
29
to liczb w zbiorze A jest: 2n +2 = 2*6 +2 =
14
10 maj 02:45
ona: przepraszam ale mam przed soba zadanie i tu wyraznie jest napisane 1558...
10 maj 10:40
Bogdan:
Dzień dobry.
Szanowna ona, jest również w wielu miejscach zapisane, że krasnoludki są na świecie,
i co? wierzysz w krasnoludki?
10 maj 11:39
Damian: | | 13 | |
Mogę się zapytać skąd wiecie ze musi być |
| |
| | 58 | |
Przyznaje sie ze z prawdopodobienstwa jestem bardzo słaby i wczoraj zacząłem naukę z tego
działu
10 maj 11:46
ona: ej ale dlaczego na mnie naskakujecie?
przepisalam zadanie jak mam w podreczniku z kad mialam wiedziec ze jest blad? nie specjalnie
"zmarnowalam" twoj czas Eta i nie nie wierze w krasnoludki Bogdan

nie rozumiem po co ta
agresja?
10 maj 12:52
Eta:
witam

O jakiej "agresji" mówisz
ona
?
Zobacz o której godzinie podałam Ci rozwiązanie?
To powinno wystarczyć!.... wyraźnie widać ,że chciałam Ci pomóc?
Sprawdzamy:
P(A)=
1358
czy już teraz jasne?......(że w zadaniu podałaś błędne dane?)
10 maj 14:03
Damian: | | 13 | | 15 | |
Eta, jak wpadłaś na pomysł że musi być |
| , wpadłaś na to bo dla wartosci |
| |
| | 58 | | 58 | |
wychodziły kosmosy
10 maj 14:13
rubina: prosze pomozcie mi mam problem z dwoma zadaniami!

znajdz rawdopodobienstwo ze przy rzucie
kostka wypadnie liczba nieprzysta badz 5 i 6 stka
"Mamy za zadanie pomalować logo firmy składające się z trzech elementów. Dysponujemy czterema
kolorami. Na ile sposobów możemy to zrobić?
Każdy element ma być jednobarwny i nie może być dwóch różnych elementów w tym samym
kolorze."
blagam o szybka odp
19 lip 20:26
AROB: Zad.1.Ilość wszystkich zdarzeń elementarnych w jednym rzucie kostką jest równa 6, a zdarzeń
sprzyjających jest 4 (1,3,5,6). Czyli
P(A)= 46 = 23
Zad. 2. Najprościej użyć reguły mnożenia. Wtedy otrzymamy : 4*3*2 = 24 sposoby.
19 lip 20:35
rubina: dzieki bardzo za szybka odpowiedz czywli w pierwszym zadaniu jest to tylko prosty wzro na
prawdopodobienstwo nie wariacje czy cos?
mam jeszcze jedno do sprawdzenia czy to dobrze ?
jakie jest prawdopodobienstwo wylosowania z tali 52 kart korla lub karty czerwonej
sa to zdarzenie niezalezna tak? czyli prawdopodobienstwo krola to 4/52 a czerwonej 13/52 czyli
bedzie to4/52+13/52=1/13+1/4 =17/52 tak?
20 lip 14:52
Bogdan:
Karty czerwone to kiery i kara, w 52−kartowej talii kart czerwonych jest 26.
20 lip 15:04
Bogdan:
Jeśli opisane są zdarzenia A oraz B, to prawdopodobieństwo zajścia zdarzenia A lub B
wyraża się zależnością: P(AUB) = P(A) + P(B) − P(A∩B).
Zdarzenia A oraz B są niezależne, wtedy gdy P(A)*P(B) = P(A∩B).
20 lip 15:07
rubina: acha dzieki bardzo za pomoc

co aj bym bez was zrobila
20 lip 23:54
mirek: Udziały fabryk A, B i C w całkowitej produkcji pewnego towaru wynoszą odpowiednio 35%, 15% i
50%. Prawdopodobieństwa, że towar nie jest wadliwy wynoszą odpowiednio 0,75; 0,95; 0,85.
a) klient otrzymał wadliwy towar. Jakie jest prawdopodobieństwo, że został on wytworzony w
fabryce C?
b) Klient otrzymał towar bez wad. Jakie jest prawdopodobieństwo, iż pochodzi on z fabryki A?
widze ze rubina z moje grupy ma problemy takie jak ja:( pomocy

!
22 lip 16:30
Eta:

A −−− towar wadliwy
z prawdop. całkowitego mamy:
P(A)= 0,35*0,25 + 0,15*0,05 + 0,50*0,15 = 0,175
zatem:
| | 0,15*0,50 | | 0,075 | | 3 | |
P(C/A)= |
| = |
| = |
|
|
| | 0,175 | | 0,175 | | 7 | |
odp: Prawdopodobieństwo tego ,że wybrany towar wadliwy pochodzi z fabryki C
wynosi
37
Podobnie przykład b) −−− tylko dla towaru dobrego( bez wad) i z fabryki A
Bogdanie , sprawdź i ewentualnie popraw

Moje szare komórki już nieco zbielały
22 lip 18:14
Bogdan:
Mnie wyszło P(A) = 0,17
22 lip 18:22
Eta:
ok. tak ma być ,źle przeliczyłam
22 lip 19:59
mirek: hm profeor dal nam wskazowke ze najpierw trzeba obliczyc prawdopodobienstwo dla punktu a.
a prawdopodobiensto dla punktu c ma wynosic 0.5*0,15=0.075 I ROZWIAZANIE MA BYC STOSUNEK
WADLIWYCH z fabryki c do wszystkich wadliwych>?nic z tego nie rozumiem

dzieki wam bardzo za pomoc
23 lip 00:07
Basia:
Do (a) można podejść tak (i chyba o to profesorowi chodziło)
n − cała produkcja ⇒
0,35n − produkcja A w tym:
0,35n*0,75 dobre; 0,35n*0,25 wadliwe
0,15n − produkcja B w tym:
0,15n*0,95 dobre; 0,15n*0,05 wadliwe
0,50n − produkcja C w tym:
0,50n*0,85 dobre; 0,50n*0,15 wadliwe
zdarzenie X polega na wylosowaniu wyrobu z fabryki C (X
1)
pod warunkiem, że jest on wadliwy (X
2)
| | P(X1∩X2) | |
P(X1\X2) = |
| |
| | P(X2) | |
X
1∩X
2 − wadliwy z C
| | 0,50*0,15*n | |
P(X1∩X2)= |
| =0,50*0,15 |
| | n | |
X
2 − wadliwy
| | 0,35*0,25*n+0,15*0,05*n+0,50*0,15*n | |
P(X2) = |
| = 0,35*0,25+0,15*0,05+0,50*0,15 |
| | n | |
stąd:
| | 0,50*0,15 | |
P(X1\X2) = |
| |
| | 0,35*0,25+0,15*0,05+0,50*0,15 | |
| | wadliwe z C | |
czyli |
| |
| | wszystkie wadliwe | |
24 lip 04:54
Basia:
Podpunkt (b) można rozwiązać identycznie
P(Y1\Y2) gdzie
Y1 − wyrób z fabryki A
Y2 − wyrób jest dobry
24 lip 04:56
mirek: dzieki ci bardzo Basiu

z reszta wam wszystkm wielkie dzieki
25 lip 00:31
rubina: a. Zaproponuj przykład ankiety (pytań), w której wystąpią konkretne zastosowania danych:
− ciągłych,
− dyskretnych,
− porządkowych,
− kategorycznych.
b. Na jakim wykresie można zaprezentować wyniki poszczególnych rodzajów danych? Uzasadnij.
czy we ktos o co tu chodzi? plis
9 sie 15:16
rubina: Próbując dokonać oceny efektywności projektów inwestycyjnych możemy obliczyć rentowność danego
projektu metodą dyskontowanych przepływów finansowych. Poniższa tabela przedstawia stopę
dyskontową, wielkość inwestycji i spodziewane wielkości wpływów w kolejnych pięciu latach.
Stopa 12%
Kolejny rok inwestycji [n] 1 2 3 4 5
CF1 CF2 CF3 CF4 CF5
Inwestycja −25000 5000 8000 6800 85000 18000
czynniki dyskontujące
dyskontowane CF
suma dysk. CF
a. Korzystając z arkusza kalkulacyjnego oblicz różnymi metodami NPV i IRR i dokonaj
interpretacji uzyskanych wyników.
b. Korzystając z arkusza kalkulacyjnego uzupełnij poniższą tabelą i opracuj tabelę czynników
dyskontujących.
1 2 3 4 5
1%
2%
3%
4%
5%
6%
7%
8%
9%
10%
czy ktos wie jak to zrobic w exelu blagam
9 sie 15:18
radek: a. Oblicz współczynniki korelacji dla podanych niżej rozkładów danych.
b. Narysuj diagramy pokazujące te zależności.
c. Skomentuj wyniki. Zdefiniuj krzywe regresji.
x1 10 13 20 30 31 41
x2 114 18 17 25 28 36
a 21 30 30 42 40 46 55 70
b 23 26 29 35 37 32 45 68
czy ktos moglby mi wytlumaczyc z polskiego na polski bardzo prosze widze ze tu sa jacys dobrzy
ludzie korzy pomagaja .z gory dzieki
11 sie 01:28
AA: Odnośnie zadania pierwszego (autor: ona) to błąd polega na czymś innym... chodzi o liczby
NIEPARZYSTE. Mam to zadanie w zbiorze i treść jest taka:
ze zbioru A = {1,2,3...,4n+5} losujemy dwie różne liczby. Prawdopodobieństwo wylosowania dwóch
liczb NIEPARZYSTYCH jest równe 1558. ile liczb nalezy do zbioru A?
I wtedy wszystko gra
26 sty 20:04
synspilum: Cześć. Udało Ci się może zrobić to zadanie "Próbując dokonać oceny efektywności projektów
inwestycyjnych możemy obliczyć rentowność danego projektu metodą dyskontowanych przepływów
finansowych. Poniższa tabela przedstawia stopę dyskontową, wielkość inwestycji i spodziewane
wielkości wpływów w kolejnych pięciu latach. " ?
pozdrawiam
synspilum
30 lis 14:06