dziedzina i zw
przypomnijcie mi: podaj dziedzine i zbiór wartosci funkcji
f(x)= pod pierwiastkiem 5−2x
11 paź 17:00
przypomnijcie mi: D=R
zw=R


?
11 paź 17:03
asdf: y = √5 − 2x
można równie dobrze zapisać jako: y = U{√5 − 2x{1}
Zapamiętaj: licznik ≥ 0, mianownik (jeżeli jest pierwiastkiem) > 0. Dlaczego? Nie ma
pierwiastka z liczby ujemnej...Za to jest √0 = 0. Więc u góry może być 0.
Teraz dlaczego mianownik > 0, a nie ≥ 0? Nie można dzielić przez zero, czyli odpada √0 = 0..
5 − 2x ≥ 0
mianowik jest liczbą całkowitą, nie jest pierwiastkiem czyli nie liczymy dziedziny z liczby
całkowitej...KPW?
11 paź 17:12
przypomnijcie mi: niestety nic z tego nei rozumiem
11 paź 17:17
Mila:

f(x)=
√5−2x
Dziedzina
5−2x≥0⇔−2x≥−5 ⇔x≤2,5
D=(−
∞;2,5>
Z
w: y≥0
11 paź 17:24