całka tgx^4dx
Paweł: mam problem ze zrozumieniem całki ∫ tgx4 dx
W internecie znalazłem rozwiązanie:
∫ (tgx)4 dx = ∫ (tgx)2 (tgx)2 dx = ∫ (tgx)2 ((sinx)2 −1) dx
∫ (tgx)2 (sinx)2 − ∫ (tgx)2
t = tgx
du = (sinx)2 dx
= ∫t2du − ∫ ((sinx)2 −1)dx = 1/3 t3 − (tgx − x) + C
= 1/3 (tgx)3 − tgx +x + C
I teraz nie rozumiem niektórych części tego zadania. Proszę powiedzieć
1) dlaczego z tgx2 powstało (sinx2 −1)
2) dlaczego podczas podstawiania t=tgx powstało sinx2
Dziękuję
11 paź 16:44
Paweł: ?
11 paź 18:05
Krzysiek: też nie rozumiem...
po drugie staraj się pisać nawiasy, bo pewnie masz na myśli: (tgx)
4 a piszesz tgx
4 a to nie
to samo...
po drugie t=tgx
a potem piszesz Ty/lub ktoś inny du =...dx ? było jeszcze jakieś inne podstawienie?
t=tgx
czyli: arctgt=x
| | t4 | | t2 (t2 +1) −(t2 +1)+1 | |
zatem: ∫tg4 x dx =∫ |
| dt =∫ |
| dt |
| | t2 +1 | | t2 +1 | |
rozbijasz na sumę 3 całek i korzystasz z podstawowych wzorów
11 paź 18:22