Wielomian
radek:

Na rysunku przedstawiony jest wykres pewnego wielomianu W stopnia trzeciego.
a) Czy wielomian W jest podzielny przez wielomian P(x)= x
2 − x? Odpowiedz
uzasadnij
b) Napisz wzór wielomianu W i wyznacz jego wspolczynniki.
cos kombinowalem ale nie udalo sie

prosze o pomoc


10 maj 00:31
Squall: Wzór wielomianu to:
W(x)=x(x−1)
2=x(x−1)(x−1)=(x
2−x)(x−1) ⇒ ten wielomian jest podzielny przez wielomian
P(x)=x
2−x
dalej już chyba łatwo
10 maj 00:55
radek: W(x)=x(x−1)2 −−− jak do tego doszedles?
10 maj 14:27
radek: W(2) = 4
2(2−1)
2 ≠ 4 czyli to nie jest ten wzor chyba
10 maj 14:30
Damian: wielomian ma wzór :
W(x) = 2x (x−1)
2
a doszedłem tak...

x
1 = 0
x
2 = 1
x
3 = 1
1 jest pierwiastkiem podwojnym dlatego jest (x−1)
2
10 maj 14:37
Damian: wytłumaczyć ci jaśniej
10 maj 14:39
radek: no a skad wiesz ze 2x bedzie a nie na przyklad 3x lub 4x itp.?
10 maj 14:53
radek: juz chyba wiem to bedzie W(2)= ax(x−1)2 = 4 ⇒ 2a(1)2 = 4 2a=4 a=2 ?
10 maj 14:55
10 maj 15:01
radek: hehe oks dzieki
10 maj 15:04
Anka: skąd wiadomo, że 1 jest pierwiastkiem podwójnym?
16 mar 18:37
Krzysiek : Anka a w 1 wykres przechodzi przez 1 czy sie odbija od jedynki
16 mar 19:53