alg
hmm...: Nie rozumiem zadania
| | 2 | |
1. Napisz czwarty wyraz rozwinięcia (x3− |
| )19 |
| | xz | |
Znalazłem jeszcze jedno, którego nie ogarniam.
2. W rozwinięciu wyrażenia (2+
3√x)
10 znajdź wyraz proporcjonalny do x
2.
Czy mógłby mi to ktoś rozwiązać i jakoś wytłumaczyć?
11 paź 16:39
hmm...: może dzisiaj ktoś będzie chciał pomóc
12 paź 13:31
Ajtek:
Na tą chwile podrzucę tylko to jako podpowiedź
2281
12 paź 13:43
Eta:
Witaj
Ajtek 
A już miałam podawać ten link
@
hmm .
| | | | 2 | |
zatem: czwarty wyraz − | *a5*b14 , dla a= x3 i b= |
| |
| | | x2 | |
dokończ..............
12 paź 13:49
hmm...: ok, ok później do tego zajrzę, bo teraz chemia mnie woła
12 paź 14:02
Ajtek:
Witaj
Eta.
Miałem bardzo pilną robotę (kosiłem boisko), dlatego był tylko link.
Z tego powodu też teraz dopiero się witam, z opóźnieniem dużym

.
12 paź 16:12
hmm...: szczerze powiedziawszy to nie ogarniam tego... skąd się wzięło a5*b14 i jak wygląda wzór na
(a−b)n ten w dłuższym zapisie i co to jest k?
13 paź 10:54
hmm...: | | | | 2 | |
a to nie bedzie − | (x3)16* |
| ? |
| | | xz | |
13 paź 11:15
hmm...: tam powinnjo byc 3 a nie 4
13 paź 11:16
hmm...: heeeelp
13 paź 11:29
hmm...: | | 2 | |
no rozważam też inną możliwość −N(19}{3}*(x3)3*( |
| )15 więc jakby komuś się chciało to |
| | xz | |
bardzo bym prosił o łopatologiczne rozpisanie to aż do tego 4 wyrazu
13 paź 11:38
Krzysiek : | | | |
Najpierw zajrzec do notatek albo do ksiazki co to symbol Newtona wlasnie to | i jak sie |
| | |
go liczy . A
Ale zanim wezniesz przed oczy wzor na Dwumian Newtona (wez sobie jakis inny− wiecej rozpisane
potegi ) popatrz na to
(a+b)
3= a
3+3a
2b+3ab
2+b
3 masz same plusy bo jest dodawanie .
Teraz na to (a−b)
3=a
3−3a
2b+3ab
2−b
3. Zobacz tu jest naprzemian raz plus raz minus jak jest
odejmowanie .
mamy tak (x
3−2/x
2)
19 dla przejrzystosci obliczen oznacz sobie przez a=x
3 a przez
b=2/x
2to rozwiniecie do czwartego wyrazu dwumianu Nwewtona bedzie wygladalo tak
(a−b)
19 i teraz wzor przed siebie i piszemy (u nas n=19 ) ⇒(a−b)
19=
| | | |
Wobec tego nasz czwarty wyraz bedzie mial taka postac − | |
| | |
| | | |
(x3)16*(2/x2)3⇒ | x48*8/x6 Oblicz ten symbol Newtona powywnazaj poskracaj |
| | |
i bedzie git malina
13 paź 15:02
hmm...: a to w git to rozkminiłem, ale dzięki za upewnienie
13 paź 17:19