prawdopodobienstwo
ona: dziwne zadanie pomocy!

ile jest liczb czterocyfrowych w których cyfra tysiecy jest mniejsza od cyfry setek a cyfra
setek jest mniejsza od cyfry dziesiatek?
9 maj 23:28
@Basia: Pomagam
9 maj 23:39
@Basia:
Mogą to być liczby:
123x
124x
125x
126x
127x
128x
129x
gdzie x dowolne czyli 7*10 = 70
mogą też być:
134x
135x
136x
137x
138x
139x
gdzie x dowolne czyli 6*10 = 60
mogą też być:
145x
146x
147x
148x
149x
gdzie x dowolne czyli 5*10 = 50
mogą też być
156x
157x
158x
159x
gdzie x dowolne czyli 4*10 = 40
mogą też być
167x
168x
169x
gdzie x dowolne czyli 3*10 = 30
mogą też być
178x
179x
gdzie x dowolne czyli 2*10 = 20
i mogą
189x
gdzie x dowolne czyli 1*10 = 10
czyli liczb z 1 na pierwszym miejscu będzie
70+60+50+40+30+20+10
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
teraz liczby z 2 na pierwszym miejscu
234x
235x
236x
237x
238x
239x
czyli 6*10 = 60
........................
będzie ich
60+50+40+30+20+10
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
liczb z 3 na pierwszym miejscu będzie
50+40+30+20+10
z 4 na pierwszym miejscu będzie
40+30+20+10
z 5 na pierwszym miejscu będzie
30+20+10
z 6 na pierwszym miejscu będzie
20+10
z 7 na pierwszym miejscu będzie
10
i koniec
trzeba to teraz zliczyć
N =
70+60+50+40+30+20+10+
60+50+40+30+20+10+
50+40+30+20+10+
40+30+20+10+
30+20+10+
20+10+
10 =
70+2*60+3*50+4*40+5*30+6*20+7*10
policz sobie do końca
9 maj 23:50
ona: wow super dzieki ale sie naliczylas!
10 maj 00:05