.
asdf: oblicz:
(1 +
√3)
7
| | 1 | | √3 | | 7π | | 7π | |
z = 27(cos |
| * 7 + isin |
| * 7) = 27(cos |
| + isin |
| ) = |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | |
| | π | | π | | π | | π | |
27(cos(2π + |
| ) + isin(2π + |
| )) = 27(cos |
| + isin |
| ) = |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | √3 | |
27( |
| + i |
| ) = 64 + 64√3i |
| | 2 | | 2 | |
dobrze?
11 paź 16:04
Krzysiek: dobrze, wolfram to samo 'mówi'.
11 paź 16:13
asdf: Jak to sprawdzasz?
11 paź 16:13
PuRXUTM: jak najszybciej!
11 paź 16:13
11 paź 16:15
asdf: (1 + i)
27:
| | √2 | | √2 | | 27π | |
z = √227(cos |
| * 27 + isin |
| * 27} = √227(cos |
| + |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 3π | | 3π | | 3π | | 3π | |
√227(cos(6π + |
| + isin(6π + |
| ) = √227(cos |
| + isin |
| ) = |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
√227(cos135
o + isin135
o) =
| | √2 | |
cos135 = cos(90 + 45) = −sin45o = − |
| |
| | 2 | |
| | √2 | |
sin135 = sin(90 + 45) = cos45o = |
| |
| | 2 | |
| | −√2 | | √2 | |
√227( |
| + |
| i) = ...co tu dalej? (i proszę o sprawdzenie czy nie ma |
| | 2 | | 2 | |
błędu)
11 paź 16:17
Trivial:
(1+i)
27 = (1+i)
2*13*(1+i) = (1+2i−1)
13(1+i) = 2
13i*(1+i) = −2
13+2
13i.
11 paź 16:20
asdf: a czemu i nie podnosisz do potęgi

? nie rozumiem
11 paź 16:22
Trivial: Czyli masz dobrze. Trzeba wymnożyć i uprościć.
11 paź 16:22
Trivial: podnoszę. Jeśli jeszcze tego nie miałeś to zadanie dla ciebie:
Oblicz i
k dla wszystkich naturalnych k.
11 paź 16:24
asdf: Jak nie miałeś...to to zrób...Trochę bez sensu

Jeżeli czegoś nie miałem i nie wiem jak się
liczy to jak mam to zrobić?
11 paź 16:25
Trivial: To nie jest nic skomplikowanego, wierz mi. Wystarczy spróbować.
11 paź 16:26
asdf: To jest coś takiego?
dla k = 1 , i = 1
dla k = 2, i = −1
dla k = 3, i = i
dla k = 4, i = 1
dla k = 5, i5 = i
itd?
11 paź 16:31
asdf: czyli dla k = 13, i = i
11 paź 16:32
asdf: dla k = 7, i = −i tak?
11 paź 16:33
Trivial: Tak, tylko nie można tak sobie zapisywać i = 1, i = −1 ...
Poza tym dla k = 3 mamy i*i*i = i
2*i = −i.
Podsumowując...
idzie to tak:
i
1 = i
i
2 = −1
i
3 = −i
i
4 = 1
i
5 = i
i
6 = −1
...
Nowe zadanie. Oblicz i
23984704.
11 paź 16:35
ICSP: Trivial będziesz wolny tak jakoś na weekendzie ?
11 paź 16:36
Trivial: ICSP, weekend zaczął się wczoraj.

A czemu pytasz?
11 paź 16:36
asdf: Nie znam podzielności przez liczby
11 paź 16:39
ICSP: Java

Będę musiał napisać parę algorytmów i gdybym miał jakieś problemy to bym Ciebie pomęczył
11 paź 16:40
Trivial: ICSP, zobaczymy.

Wolałbym dziś.
11 paź 16:40
11 paź 16:41
ICSP: Dziś staram się wymyślić jakieś fajne zadanko
11 paź 16:44
asdf: A nie starczy potęgę przez dwa i zauważyć, że potęga potęgi to liczba parzysta? = 1
tak?
11 paź 16:48
Trivial: Wystarczy, ale chyba prościej zauważyć jest że 04 jest podzielne przez 4.
11 paź 16:59
asdf:
góra:
| | √2 | | −√2 | |
(3 − 3i)7 = (3√2)7(cos |
| *7 + isin |
| * 7) = |
| | 2 | | 2 | |
| | 49π | | 49π | | π | | π | |
= (3√2)7(cos |
| + isin |
| ) = (3√2)7(cos |
| + isin |
| ) = |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
(3
√2)
7(
√2/2 +
√2/2i)
mianownik:
| | 1 | | √3 | | 8π | | 8π | |
(4 + 4√3i)9 = 89(cos |
| *9 + isin |
| * 9) = 89(cos |
| + isin |
| ) = |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | |
| | 2π | | 2π | | −1 | | √3 | |
89(cos |
| + isin |
| = 89(cos120o + isin120o) = 89( |
| + |
| i) |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
cos120o = −sin30o = − |
| |
| | 2 | |
dobrze? bo dzielić i tak już tego nie będę
11 paź 17:05
Trivial: Czemu dzielić nie będziesz? Dzielenie to po prostu odejmowanie kątów.
11 paź 17:14
asdf: Nie bardzo rozumiem

Nie mam takiej wiedzy jak ty
11 paź 17:14
Krzysiek: mianownik, to druga równość w argumentach powinno być 9π/3
poza tym nie pisałbym tak tego, korzystasz ze wzoru de Moivre'a gdy jeszcze nie przeszedłeś na
postać trygonometryczną( pierwsze równości)
z
1 =|z
1| (cosα+isinα)
z
2 =|z
2|(cosβ+isinβ)
| | z1 | | |z1| | |
dzielenie liczb: |
| = |
| (cos(α−β) +isin(α−β)) |
| | z2 | | |z2| | |
11 paź 17:16
asdf: Racja, w drugim mam błąd. Ale nie bardzo rozumiem, zamieniam, np.
(1 +
√3)
4
| | 1 | | √3 | |
z = 16(cos |
| * 4 + isin |
| * 4) = |
| | 2 | | 2 | |
teraz patrzę w których ćw się znajdują kąty cos = +, sin = +, więc będzie to I ćwiartka. Kąt
główny to:
| | 1 | | π | | √3 | | π | |
cos |
| = |
| oraz sin |
| = |
| |
| | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
| | 4π | | 4π | | π | | π | |
z = 16(cos |
| + isin |
| ) = 16(cos(π + |
| ) + isin(π + |
| ) = |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | π | | 1 | |
cos(π + |
| ) = −cos60o = − |
| |
| | 3 | | 2 | |
| | π | | −√3 | |
sin(π + |
| ) = −sin60o = |
| |
| | 3 | | 2 | |
tak jest dobrze, czy błąd gdzieś popełniam?
11 paź 17:24
Krzysiek: najpierw zamieniasz na postać trygonometryczną a potem korzystasz ze wzoru de moivre'a a Ty
robisz odwrotnie.
11 paź 17:27
asdf: możesz pokazać to na przykładzie? Wybacz, ale wykładowca pokazywał to tak szybko, że
zrozumiałem (jako tako), ale wszystkich notatek nie mam. Byłbym wdzięczny
11 paź 17:29
Krzysiek: chodzi mi o to, że piszesz tak:
z=16(cos(1/2)4 +isin√3/2 *4)
a to nie jest postać trygonometryczna a już skorzystałeś ze wzoru de moivre'a...
z=2(cos(π/3) +isin(π/3) )
czyli: z4 =(korzystając ze wzoru de moivre'a )=24 (cos4π/3 +isin4π/3)
11 paź 17:36
asdf: no tak, ja korzystam sobie z tego wzoru:
| | część rzeczywista | | część urojona | |
zn = |z|n(cos |
| + isin |
| ) dlatego tak zapisuję. |
| | |z| | | |z| | |
Jest to źle?
11 paź 17:38
asdf: z = 16(cos(1/2)4 + isin(√3}{2})4) = 16(cos(π/3)4 + isin(π/3)4) a tak jest prawidłowo?
11 paź 17:44
11 paź 17:45
asdf: no to ja nie rozumiem. W zeszycie mam takie coś:
z
n = |z|
n( cos * n * Φ + isin * n * Φ)
|w|
n = cos * n * θ + isin * n * θ) = |z|(cosΦ + isinΦ)
|w|
n = |z| ⇒ |w| =
n√|z|
n * θ = Φ + 2kπ
To się nic nie ma do postu z 17
38

Koleś z etrapez (nauczyciel matematyki po
Politechnice Poznanskiej) tak korzystał i jak robię według takich obilczeń to wychodzą mi
dobre wyniki.
11 paź 17:51
Krzysiek: po prostu potem robisz dobrze, ten wzór co napisałeś teraz jest dobry i z niego korzystasz
popatrz się na równość w Twoim poście o 17.44 czy to jest to samo?
11 paź 17:55
asdf: (−1 −
√3)
3
z
3 = 2
3(cos * 3 * Φ + isin * 3 * Φ) =
JEST TO ĆWIARTKA III, więc:
z
3 = 2
3(cos 4π + isin 4π)
teraz ten zapis jest prawidłowy?
Jak nie to pokaż mi na jednym przykładzie, postaram się zrozumieć
11 paź 18:02
Krzysiek: jest dobrze
11 paź 18:06
asdf: | | 1 | |
Czyli chodzi o to, by nie pisać cos |
| , tylko obliczyć to na boku i dopiero wpisać do |
| | 2 | |
równania? Krzsiu, bo pierw piszesz, ze dobrze, pozniej ze zle...a ja się gubie..
11 paź 18:11
Krzysiek: teraz jest dobrze bo najpierw zamieniasz 'z' na postać trygonometryczną (czyli znajdujesz |z| i
Φ ) a potem korzystasz ze wzoru de moivre'a
chyba widać, że w Twoim poście o 17.38 nie jest to postać trygonometryczna i nie ma tam Φ
po drugie: popatrz się na równość w Twoim poście o 17.44 czy to jest to samo?
po lewej mamy: 16(cos2 +isin2√3 )...
11 paź 18:17
asdf: No właśnie...mnie też to zastanawiało: dlaczego by nie napisać odrazu cos2, tylko tak rozbijać.
Rozwiałeś moje wątpliwości. Dziękuję Ci bardzo za pomoc. Ruszam dalej
11 paź 18:23
adaś: ile dziennie siedzisz przy matmie asdf ?
11 paź 18:41
asdf: To różnie, liczyć razem ze zajęciami?
11 paź 18:43
adaś: tak sam w domu dużo poświęcasz czasu ?
11 paź 18:46
asdf: nom, ale nie zmuszam się do tego, bo to lubie
11 paź 18:48