| 1 | ||
d(x)= | w przedziale (1;∞) | |
| 2x + 1 |
| 1 | 1 | ||
− | = | ||
| 2x2 + 1 | 2x1 + 1 |
| 2x1+1 | 2x2+1 | |||
= | − | = | ||
| (2x2 + 1)(2x1+1) | (2x2 + 1)(2x1+1) |
| 1 | 1 | |||
= | − | <0 funkcja malejaca | ||
| 2x2 + 1 | 2x1 + 1 |
| 1 | 1 | 2x1 + 1 − 2x2 − 1 | |||
− | = | = | |||
| 2x2 + 1 | 2x1 + 1 | (2x2 + 1)(2x1 + 1) |
| −2(x2 − x1) | ||
= | < 0, bo z założenia: x2 − x1 > 0 | |
| (2x2 + 1)(2x1 + 1) |
| 1 | 1 | 3 | 2 | 1 | 1 | |||||||
Napisałeś coś takiego: | − | = | − | = | − | |||||||
| 2 | 3 | 6 | 6 | 2 | 3 |