pomoc
Kamcia: co zrobić gdy:
x3−27x
obliczając dziedzinę wychodzi mi
x3−27≠0
x(x2−27) = 0
x=0 i x2=27 ?
11 paź 15:40
PuRXUTM: podaj całą treść zadania
11 paź 15:40
Mateusz: pierwiastek z 27 lub − pierwiastek z 27
11 paź 15:41
Kamcia: przedstaw wyrażenie w najprostrzej postaci i podaj jego dziedzinę:
powyżej źle przepisałam zadanie (mam całą kartkę różnych zadań mnóstwa przykładów i myli mi się
już sory)
11 paź 15:46
Kamcia: dziedzine umiem określać itd ale z rozkłądaniem mam problem

11 paź 15:47
Kamcia: w okrealniu dziedziny delta wyszła 0 i co z tym zrobić ?
11 paź 15:49
PuRXUTM: przedewszystkim spokojnie nie płacz

zaraz ci rozpisze − o ile będe umiał
11 paź 15:50
Kamcia: jak widze ile zadań jeszcze przedemną to tylko płakac się chce

dzięki − chciała bym być tak
mądrra jak Ty
11 paź 15:52
Kamcia: i jak możesz to zajrzyj na poprzednie moje pytanie odnośnie zadania bo tam czegoś nie rozumiem
11 paź 15:54
PuRXUTM: | x2−4 | |
| =U{(x−2)(x+2)}{x2−4x−4)
|
| x2−4x−4 | |
x
2−4x−4=0
Δ=(−4)
2−4(
−4)=16+16 =32
√Δ=4
√2
jeśli dobrze przepisałaś ale moim zdaniem w mianowniku powinno być x
2−4x+4 bo wtedy by się
ładnie skróciło
11 paź 15:56
PuRXUTM: ehh ja i inteligencja to niestety dwie róźne rzeczy ale pracą można wiele nadrobić, a widzę że
ty masz niestety braki
11 paź 15:58
Kamcia: oj kurcze no tak w mianowniku ma być x2 −4x+4 przepraszam siedze nad tymi zadaniami już 3
godziny i wszystko mi sie myli
11 paź 15:58
PuRXUTM: tak myślałem

dobra teraz będzie łatwiej
11 paź 15:59
PuRXUTM: | x2−4 | | (x−2)(x+2) | |
| = |
| =U{x+2}{x−2)
|
| x2−4x+4 | | (x−2)2 | |
x
2−4x+4=(x−2)
2 to ze wzoru skróconego mnożenia (a−b)
2=a
2−2ab+b
2
a x
2−4=(x−2)(x+2) a to ze wzoru a
2−b
2=(a−b)(a+b)
11 paź 16:02
PuRXUTM: kurczę nie wyszło
| | x+2 | |
wynik to |
| napisz jeszczę założenia |
| | x−2 | |
11 paź 16:03
Kamcia: a jak z delta która wychodzi zerowa ?
11 paź 16:05
PuRXUTM: jak delta=0 to znaczy że jest jedno podwójne miejsce zerowe
x
2−4x+4=0
Δ=16−16=0
x
2−4x+4=(x−2)
2
dlatego podwójne że (x−2)
2=(x−2)(x−2)
tutaj zamiast liczyć deltę można od razu tak jak ja ze wzoru skróconego mnożenia
11 paź 16:10
Kamcia: Z tego zadania mam jeszcze
w h dziedzina to −3
| | −2x2+7x−6 | |
i) to jest mega trudne |
| tu nawet z dziedziną mam problem |
| | 4x2−9 | |
11 paź 16:14
Kamcia: i z tego zadania to wszystko
11 paź 16:17
PuRXUTM: no to po kolei spróbuj sama h − zapisz obliczenia
11 paź 16:18
Kamcia: | x2+x−6 | | x(x−1−6) | |
| = |
| nie wiem czy wyciągnięcie przed nawias to dobre rozwiązanie |
| 2x+6 | | 2x+6 | |
| x2+x−6 | | (x−x)(x+x)−6 | |
| = |
| nie wiem może coś w tym sytlu ; p |
| 2x+6 | | 2x+6 | |
11 paź 16:28
PuRXUTM: nieee !
| x2+x−6 | | (x+3)(x−2) | |
| = |
| dalej już chyba wiesz, sory ale muszę spadać ktoś inny |
| 2x+6 | | 2(x+3) | |
Ci pomoże
11 paź 16:33