Zbadaj prawdziwość następującej inkluzji {(x,y) ∊ R^2 : |x-2|+|y-2|<1} ⊂ {(x,y
GUCIO: Zbadaj prawdziwość następującej inkluzji
{(x,y) ∊ R2 : |x−2|+|y−2|<1} ⊂ {(x,y)∊R2 : |x2+y2−8|<5}
dziekuje temu kto to rozwiaze.
pigor: ...
zbiór A={(x,y)∊R
2 : |x−2|+|y−2|<1} to obszar wewnątrz kwadratu (ograniczony kwadratem bez
jego punktów), o punkcie przecięcia się (2,2) jego przekątnych równoległych do osi Ox i Oy
i wierzchołkach w punktach (x,y) (2,1), (3,2), (2,3}, (1,2} , zaś
zbiór B={(x,y)∊R
2 : |x
2+y
2−8|<5} to −5< x
2+y
2−8< 5 ⇔ 3< x
2+y
2 < 13 ⇔
⇔
√32< x
2+y
2 <
√132 − pierścień ograniczony okręgami o środkach w (0,0) i promieniach
√3,
√13 ;
no to ponieważ najdalej oddalony od (0,0) punkt kwadratu (2,3} jest w odległości
√4+9=
√13, a najbliżej punkty (1,2) i {2,1} są w odległości
√5<
√3, więc dana
inkluzja A⊂B jest prawdziwa . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
analogicznie zrób w drugim twoim zadaniu, ale nie masz tam zawierania (fałszywa inkluzja)