Zadanie tekstowe - Funkcja kwadratowa
BigMax: Mariusz Czerkawski i Jimmy O’Brien w jednym sezonie NHL zdobyli w sumie 100 bramek. Kluby obu
zawodników za każdą zdobytą bramkę wypłacały hokeistom z góry ustaloną premię. Po sezonie
okazało się, że obaj zawodnicy otrzymali za strzelone bramki równe kwoty. Gdyby Czerkawski
zdobył tyle bramek ile O’Brien, to otrzymałby 72000$, zaś gdyby drugi strzelił tyle bramek ile
pierwszy, to otrzymałby 32000$. Oblicz, ile bramek zdobył każdy z nich i jaka była wysokość
premii w obu klubach za strzelenie bramki.
Mam rozwiązanie do tego zadania, ale nie rozumiem pierwszego założenia. Tzn wysokość premii
drugiego gościa
Jeżeli przez b i p oznaczymy ilość bramek i wysokość premii Czerkawskiego, to na podstawie
podanych informacji możemy wyznaczyć te liczby dla O’Brien’a. Mianowicie strzelił on (100 − b)
| | bp | |
bramek i miał premię w wysokości |
| za jedną bramkę. Pozostałe dwie informacje |
| | 100−b | |
dają nam układ równań
(100−b) = 72000
Z góry dziękuje za pomoc
@Basia:
x − liczba bramek C
y − liczba bramek O
p − stawka C
q − stawka O
x+y = 100
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x*p = y*q
xy =
qp
x*q = 32000
y*p = 72000
x*qy*p =
3272 =
49
| | x2 | |
x*qy*p = xy*qp = xy*xy = |
| |
| | y2 | |
xy =
23 (x,y>0)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
no i masz prosty układ równań