Proste równania logarytmiczne.
funkcja: Proste równania logarytmiczne. Rozwiąż równania i określ dziedzinę.
a) log2 x = log2(3−x)
b) log7 (3−x)= log7(x−6)
c) log4 2/x−1= log4(4−x)
d) log12 (12x−4)= −2
e) log2/3 (x+212)= −2
f) log2 (x2 − 4)= 1
11 paź 15:27
PuRXUTM: log2x=log2(3−x)
zał: x>0 ,.3−x>0 czyli x<3 D=(0,3)
log2x=log2(3−x) ⇔ x=3−x dok
11 paź 15:30
PuRXUTM: b) c) tak samo
11 paź 15:31
PuRXUTM: reszta też tak
11 paź 15:34
funkcja: to jest straszne , ale na pewno sobie poradzę. Dziekuję za pomoc.!
11 paź 15:37
PuRXUTM:
11 paź 15:39
funkcja: a dlaczego b jest równaniem sprzecznym ?
11 paź 15:49
ICSP: Dziedzinę ustaliłęś/aś ?
11 paź 15:53
funkcja: mi wyszła dziedzina (3,6). a w odp jest napisane, że równanie sprzeczne.
11 paź 15:59
ICSP: 3−x > 0 ∧ x−6 > 0 ⇒ x < 3 ∧ x > 6 ⇒ x ∊ ∅
D : x ∊ ∅
11 paź 16:01
funkcja: czyli jak nie można określić dziedziny to wtedy równanie jest sprzeczne ?!
11 paź 16:04
funkcja: jak mam założenie 1x > 0 to ile to wynosi skoro przez x się nie da pomnożyć. ?
11 paź 16:05
PuRXUTM: po pierwsze x≠0 a po drugie możesz pomnożyć obustronnie razy x2
11 paź 16:06
ICSP: NIE

Sprzeczność równania nie zależy od dziedziny.
Oczywiście jeżeli x ∊ ∅ to równanie musi być sprzeczne.
ale np :
D : x ∊ R\{−2;2}
mimo że w dziedzinie są liczby równanie jest sprzeczne bo
| | x2+1 | |
0 = |
| ⇒ x2+1 = 0 sprzeczność. |
| | x2−4 | |
| | 1 | |
Co do założenia |
| > 0 ⇒ x > 0 (mianownik > 0 to i licznik musi być > 0 |
| | x | |
11 paź 16:09
ICSP: PuRXUTM ja Cie zaraz przemnożę
11 paź 16:09
PuRXUTM: dlaczego nie mogę przemnożyć, wtedy ładnie widać bez myślenia
11 paź 16:11
PuRXUTM: ?
11 paź 16:11
funkcja: log131x = log134
11 paź 16:12
funkcja: skoro całe 1x > 0 to jaka jest dziedzina. to jest oczywiscie do tego przykładu wyżej.
11 paź 16:14
ICSP: "wtedy ładnie widać bez myślenia" − własnie. Po co mamy myśleć − ta umiejętność jest już chyba
zbędna
napisałem ci to o 16:09
11 paź 16:16
PuRXUTM: D=R+
11 paź 16:16
PuRXUTM: no dobra zgadza się nie mówie że nie ale prędzej może dana osoba to zrozumieć jak robi tym
sposobem
11 paź 16:17
funkcja: dobrze już rozumiem , ale mam do Was jeszcze jedną prośbę. Zostały mi dwa zadania z wczoraj i
kompletnie nie wiem jak je rozwiązać mimo , że próbowałam. Więc z cichą nadzieją zapytam,
POMOŻECIE

Jedno polega na porównaniu liczb, a drugie wyznaczeniu dziedziny. Wszystko z
logarytmów oczywiście.
11 paź 16:18
PuRXUTM: możesz wstawić ktoś na pewno pomoże
11 paź 16:19
funkcja: Bardzo mocno liczę na to

1. Porównaj liczby :
a) x=log
132 i y=log
134
b) x=log
3√5 i y=log
32
√2
c) x=log
170,24 i y=log
1734
2. Określ dziedzinę funkcji :
a) f(x)=log
2 x1−x
b) f(x)=log
x+1 (4−x
2)
c) f(x)=log
x2−1 (x
2−2x−3)
d) f(x)=log
x+3 xx+1
11 paź 16:27
funkcja: proszę
11 paź 16:27
PuRXUTM: | | 1 | | 1 | | 1 | |
log |
| 4=log |
| 22=2log |
| 2 dobra muszę spadać próbuj tak kombinować,a jak |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
nie będziesz umiał to proś o pomoc
11 paź 16:31
funkcja: okej popróbuje , może ktoś mi tu pomoże jak trzeba będzie.
a jak mam x
2 > 0 to D = R
11 paź 16:33
PuRXUTM: D=R\{0}
11 paź 16:34
ICSP: Zad1. proponuję założyć że liczba x jest większa od liczby y ia pokazać albo że to prada albo
że sprzeczność :
x = log
1/3 2
y = log
1/3 4
zakładam ze x > y
mam zatem :
log
1/3 2 > log
1/3 4
2 < 4

zatem x jest większe od y
11 paź 16:39
funkcja: log4 2x−1 = log4 (4−x)
mi wyszło 5 a powinno byc x=2 lub x=3 ..
11 paź 17:02