prosze o pomoc
Kamcia: | 16−x2 | |
| = najprostsza postać ? |
| x2−4x | |
11 paź 15:06
PuRXUTM: | 16−x2 | | (4−x)(4+x) | | (−(−4+x))(4+x) | | −(x−4)(x+4) | |
| = |
| = |
| = |
| =
|
| x2−4x | | x(x−4) | | x(x−4) | | x(x−4) | |
dokończ i pamiętaj o założeniach
11 paź 15:10
Kamcia: jakich ?
11 paź 15:11
Kamcia: i dlaczego jest tak:
(−(−4+x))(4+x)
11 paź 15:13
PuRXUTM: założenia = mianownik różny od zera
−4+x = −(4−x)
czyli
4−x=−(−4+x)=−(x−4) rozumiesz ?
11 paź 15:15
PuRXUTM: zerknij jeszcze na to zadanie wcześniejsze bo tam popełniłaś błąd przy wyznaczaniu dziedziny
11 paź 15:16
Kamcia: jeszcze to niestety nie
11 paź 15:21
PuRXUTM: (6−4)=−(−6+4)=−(4−6)
a teraz ?
11 paź 15:22
Kamcia: czy dalej do twojego rozwiązania nie jest tak że nawiasy (x−4) w mianowniku i liczniku sie
skracają i pozostaje −x−4 przez x ?
11 paź 15:22
Kamcia: teraz tak
11 paź 15:23
PuRXUTM: Tak Kamcia właśnie o to mi chodziło żebyś dokończyła i to zauważyła
11 paź 15:26
Kamcia: musze pomyślę chwilkę co dalej z tym zrobić hmm..
11 paź 15:28
Kamcia: okej to próbuje zrobić ten przykład
11 paź 15:29
Kamcia: | 16−x2 | | (4−x)(4+x) | | (−(−4+x))(4+x) | |
| = |
| = |
| =U{−(x−4)(x |
| x2−4x | | x(x−4) | | x(x−4) | |
| | −(x+4) | | −x−4 | |
+4)}{x(x−4)}= |
| = |
| |
| | x(x−4) | | x(x−4 | |
11 paź 15:34
Kamcia: wychodzi mi ze rozwiazaniem jest x
11 paź 15:36
PuRXUTM: przepisz jeszcze raz albo po prostu popatrz jak ja to zrobiłem i tylko skróć (x−4)
11 paź 15:36
PuRXUTM: | | −(x+4) | | x+4 | |
wyszło |
| =− |
| więcej już się nie da z tym zrobić  |
| | x | | x | |
11 paź 15:39
Kamcia: | | −x−4 | |
a czy wyniekiem nie powinno być |
| ? |
| | x | |
mysle tak bo przed nawiasem jest minus który zmienia znaki
11 paź 15:42
Kamcia: * wynikiem
11 paź 15:55
ICSP: | | x+4 | | −x − 4 | |
− |
| to inaczej |
| |
| | x | | x | |
nie ważne jak zapiszesz wynik i tak będzie poprawny
11 paź 15:56