pomocy ;(
Kamcia: czy to jest dobrze ?
przedstaw w najprostszej postaci i określ dziedzinę:
| 5x2−45 | | 5(x−3)(x+3)−45 | | 5x+15−45 | |
| = |
| = |
| |
| 2x2−4x | | 2x(x−3)−6x | | −4x | |
11 paź 15:03
PuRXUTM: a nie czasem
| 5x2−45 | | 5(x2−9) | | 5(x−3)(x+3) | |
| = |
| = |
| dokończ |
| 2x2−4x | | x(2x−4) | | 2x(x−2) | |
11 paź 15:05
PuRXUTM: zresztą bardziej już się chyba nie da uprościć, a Dziedzinę spróbuj sama i napisz
11 paź 15:06
Kamcia: umiem dziedzinę

zreszta tylko

D=R\ {0; 4}
11 paź 15:07
PuRXUTM: no właśnie nie
zał:
2x2−4x≠0
2x2−4x=2x(x−2)
2x(x−2)=0 ⇔ x=0 v x=2
czyli D=R\{0,2}
11 paź 15:13
Kamcia: aaaaa bo źle napisałam tu przykład

w mianowniku jest 2x
2 −6x więc kurcze jak to odpoczątku
dobrze policyć ?
11 paź 15:16
PuRXUTM: tak samo sama spróbuj i podaj wynik to Ci sprawdzę
11 paź 15:17
Kamcia: ok poczekaj
11 paź 15:18
Kamcia: | 5x2−45 | | 5(x2−9) | |
| = |
| dalej nie wiem nie umiem a dziedzina wychodzi D=R{0;3] |
| 2x2−6x | | x(2x−6) | |
11 paź 15:20
PuRXUTM: | 5(x2−9) | | 5(x−3)(x+3) | | 5x(x+3) | |
| = |
| = |
|
|
| x(2x−6) | | 2x(x−3) | | 2x | |
ta zamiana x
2−9=(x−3)(x+3) to ze wzoru skróconego mnożenia
a
2−b
2=(a+b)(a−b)
11 paź 15:25
Kamcia: DZIEKUJE BARDZO chyba wkońcu pojmę tą straszną matematykę
11 paź 15:28