wielomian
radek: Zadanko typowo maturalne

Liczba 2 jest miejscem zerowym wiielomianu W(x). Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu
przez wielomian P(x)= x
2 − 3x +2 jesli wiadomo, że w wyniku dzielenia wielomian W(x) przez
dwumian (x−1) otrzymujemy reszte 5.
Prosze o rozwiazanie z wytlumaczeniem jak mozna
9 maj 22:46
BigMax: Pomagam
9 maj 23:17
BigMax: Wprowadzenie. Gdy mamy wielomian W(x) i jego miejscem zerowym jest np cyfra dwa to W(2) = 0
wtedy wielomian W(x) możemy zapisać jako W(x) = (x−2)*Q(x) − gdzie Q(x) to jakiś inny
wielomian który otrzymalibyśmy gdy podzielić W(x) przez (x−2).
Gdy wielomian dzielimy z resztą to sprawa dla np liczby 1 wygląda tak:
W(1) = 5 ⇔ W(x) = (x−1)E(x) + 5
Mamy obliczyć resztę z dzielenia przez P(x) = x2 − 3x +2 = (x−2)(x−1), więc można to zapisać
jako:
W(x) = (x−2)(x−1)T(x) + R(x)
R(x) to reszta, która będzie trójmianem o postaci R(x) = ax + b więc podstawiając otrzymamy
W(x) = (x−2)(x−1)T(x) + ax + b
Teraz robimy układ równań dla:
W(2) = 0
W(1) = 5 −> Zobacz że gdy podstawimy je pod wzór (x−2)(x−1)T(x) + ax + b to część
(x−2)(x−1)T(x) nam zniknie bo wyjdzie 0 i zostanie:
2a+b = 0
a + b = 5
Teraz jesteśmy już w domu
2a + 5 − a = 0
a = −5
b= 0
Mam nadzieje, że nie pomyliłem się w rachunkach nigdzie, ale wg mnie sposób jest
dobry. Pozdrawiam
9 maj 23:27
radek: "R(x) to reszta, która będzie trójmianem o postaci R(x) = ax + b więc podstawiając otrzymamy"
nierozumiem tego stwierdzenia− moglbys wytlumaczyc?

juz prawie rozumiem
9 maj 23:35
radek: skad wiadomo ze przyjmie to to forme ax + b?
9 maj 23:38
BigMax: Gdy dzielisz jakiś wielomian przez np trójmian to dostaniesz co najwyżej dwumian albo jakąś
liczbę. Dlatego jak dzieliśmy przez (x−2)(x−1) to zapisałem Reszte jako ax+b. Gdyby miałoby
wyjść samo b to wg mnie a=0 i gitara.
9 maj 23:39
radek: ok dzieki wielkie za pomoc, jeszcze musze pomyslec nad tym
9 maj 23:43
rexmix: takie cos moze byc na podst maturze z matmy w srode?
9 maj 23:48
Squall: może być

nawet na rozszerzeniu mogą coś takiego walnąć, choć to mało prawdopodobne
9 maj 23:49
radek: gdzie tam na podstawie tego na pewnoo nie bedzie nie martw sie
9 maj 23:51
radek: ahh b = 10 ale to na koncu male niedopatrzenie tylko
9 maj 23:53
rexmix: macie moze jakies arkusze z matmy co moze byc na podst?
10 maj 00:08
radek: http://www.zadania.info/d570 tu maja dosc ciekawe zadanka, jest tez edycja 2008 − zadania chyba trudniejsze ale
przynajmniej przygotujesz sie jak nalezy − co mi sie niepodoba ze akurat jak zbliza sie okres
matur to kaza sobie placic za odpowiedzi

wczesniej nie bylo oplat
10 maj 00:15
10 maj 00:16
rexmix: radek mam wszystkie te arkusze na komputerze moge CI je udostepnic !
10 maj 00:21
radek: w sumie nie potrzebuje juz bo i tak nauczyciel mi to sprawdzal, ale thx
10 maj 00:32
imię lub nick: na maturze może się pojawić dzielenie wielomianu przez dwumian ale tylko stopnia pierwszego
10 maj 09:03
10 maj 09:05