indukcja matematyczna
jedynytaki: Udowodnij, że liczba 112−an jest podzielna przez 7 dla .n∊N
11 paź 14:56
jedynytaki: przepraszam liczba powinno być 11n
11 paź 15:02
jedynytaki: −4n
11 paź 15:03
Godzio:
Formalności sam sobie napiszesz:
Zał. 11n − 4n = 7k
D−d:
11n + 1 − 4n + 1 = 11 * 11n − 4 * 4n = 11 * 11n − 11 * 4n + 7 * 4n =
11(11n − 4n) + 7 * 4n = 11 * 7k + 7 * 4n = 7(11k + 4n) = 7s
11 paź 15:05
Bogdan:
zastosuj wzór skróconego mnożenia:
an − bn = (a − b)(an−1 +a n−2b1 + an−3b2 + ... a2bn−3 + a1bn−2 + bn−1)
np.: x4 − y4 = (x − y)(x3 + x2y + xy2 + y3)
11 paź 15:08
Bogdan:
11n −4n = (11 − 4)(11n−1 + 11n−2*4 + ... + 4n−1) =
= 7*(11n−1 + 11n−2*4 + ... + 4n−1)
11 paź 15:13