Udowonij stosująć indukcję matematyczną następujace wzory: 1) 1^3+2^3+...+n^3=[U
aqlec: Udowonij stosująć indukcję matematyczną następujace wzory:
| | n(n+1) | |
1) 13+23+...+n3=[ |
| ]2=(1+2+...+n)2 |
| | 2 | |
2) a≥−1 (1+a)
n≥1+na
Prosze o pomoc
11 paź 14:22
11 paź 14:35
aqlec: czytałam to i probowałam i mi nie wychodzi. pierwsza czesc 1) mi sie udaje a druga nie wiem jak
zrobic. tak samo 2)
11 paź 14:41
Godzio:
a ≥ − 1, n ∊ N
1. Sprawdzamy dla n = 1
L = 1 + a ≥ 1 + a = P
2. Załóżmy, że nierówność jest prawdziwa dla pewnego n ∊ N. Pokażemy, że zachodzi również dla
(n + 1).
Dowód: korzystamy z założenia
(1 + a)n + 1 = (1 + a)n(1 + a) ≥ (1 + na)(1 + a) = 1 + a + na + na2 =
= 1 + (n + 1)a + na2 ≥ 1 + (n + 1)a, co kończy dowód, pokazaliśmy, że
(1 + a)n + 1 ≥ 1 + (n + 1)a
11 paź 14:41
aniab:
n=1
L=1 P=1 L=P
| | k(k+1) | |
zał. n=k 13 + 23 +..+k3 = ( |
| )2 |
| | 2 | |
| | (k+1)(k+2) | |
teza n=k+1 13 + 23 +..+k3+(k+1)3 = ( |
| )2 |
| | 2 | |
dowód
| | k(k+1) | | k2(k+1)2 | | 4(k+1)3 | |
13 + 23 +..+k3+(k+1)3 = ( |
| )2 +(k+1)3 = |
| + |
| = |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
−−−−−−−−−−−
zamieniam z założenia na ułamek
| | k2(k+1)2+4(k+1)3 | | (k+1)2(k2+4(k+1)) | | (k+1)2(k2+4k+4)) | |
= |
| = |
| = |
| = |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | (k+1)2(k+2)2 | | (k+1)(k+2) | |
= |
| = ( |
| )2 ckd. |
| | 4 | | 2 | |
11 paź 14:42
aniab: to teraz to piszesz ..jak już się namęczyłam z ta pisaniną .... wrr
11 paź 14:43
11 paź 14:45
aqlec: Godzio a skąd sie wzieło (1 + na)(1 + a) w pierwszej linijce po nierównosci?
11 paź 14:53
Godzio:
Jest napisane "skorzystałem z założenia"
11 paź 14:53
aqlec: "aniab" bardzo dziekuje! co do 2 czesci to faktycznie! czyli jak spieriwstkuje to powinna mi
wyjsc wartosc bezwzgledna ale ze to liczby naturlane to sa dodatnie czyli ja omijam tak?
11 paź 14:56
aqlec: nie rozumiem, to znaczy z którego załozenia?
11 paź 14:58
Godzio:
A co jest założeniem w indukcji matematycznej ?
11 paź 14:59
aniab: tak
11 paź 15:00
aqlec: chodzi o to załozenie 1 + a ≥ 1 + a?
11 paź 15:03
Godzio:
Odpowiedz na moje pytanie. Nie o to chodzi
11 paź 15:06
aqlec: załozeniem jest ze rownanie jest prawdziwe dla n≥1
11 paź 15:07
aqlec: własciwie to nierównosc
11 paź 15:09
Godzio:
Tak, czyli naszym założeniem jest, że
(a + 1)
n ≥ 1 + an i z tego tam skorzystałem
11 paź 15:10
aqlec: ahaa juz rozumiem, bardzo dziekuje za wytłumaczenie!
11 paź 15:14