Prosze jak najszybciej ;) (zadanie diofantyczne)
szybcior: Ile istnieje różnych par (x, y) liczb całkowitych spełniających równanie 2xy + 3x + y = −1?
11 paź 12:30
aniab: y(2x+1) = −1−3x
x=−1 y=2
x=0 y=−1
11 paź 12:45
Godzio:
2xy + 3x + y = −1 ⇔ 4xy + 6x + 2y = − 2
4xy + 2y + 6x = −2
2y(2x + 1) + 6x + 3 = 2
2y(2x + 1) + 3(2x + 1) = 2
(2x + 1)(2y + 3) = 2
2x + 1 = 2
2y + 3 = 1
2x + 1 = −2
2y + 3 = −1
2x + 1 = 1
2y + 3 = 2
2x + 1 = −1
2y + 3 = −2
11 paź 12:46
Eta:
Godzio 
6x+3=2 ≠ 6x= −2
11 paź 12:50
Godzio: Rzeczywiście, na początku napisałem dobrze, a później popatrzyłem na początek i zmieniłem

(2x + 1)(2y + 3) = 1
2x + 1 = 1
2y + 3 = 1
2x + 1 = −1
2y + 3 = −1
11 paź 12:52
Eta:
11 paź 12:55
pigor: ... np. tak : w zbiorze par (x,y)∊C
2xy+3x+y = −1 /*2 ⇔ 4xy+6x+2y = −2 /+3 ⇔ 4xy+6x+2y +3 = 1 ⇔
⇔ 2x(2y+3)+1(2y+3)=1 ⇔ (2y+3)(2x+1)=1 ⇔ (2y+3=−1 ∧ 2x+1=−1) ∨ (2y+3=1 ∧ 2x+1=1) ⇔
⇔ (2y=−4 ∧ 2x=−2) ∨ (2y=−2 ∨ 2x=0) ⇔ (y= −2 ∧ x= −1) ∨ (y= −1 ∧ x= 0) ⇔
⇔
(x,y)∊{(−1,−2), (0,−1)} − szukany
zbiór par
(x,y) . ...
11 paź 13:09