nic mi nie wychodzi
Anka: W prostokacie o obwodzie 84cm.jeden bok jest o 10%dłuższy od drugiego
Oblicz pole tego prostokata
11 paź 12:08
konrad:
2a+2b=84
a=1,1b
a otrzymasz boki
11 paź 12:19
konrad: rozwiąż układ równań...
11 paź 12:19
pigor: ... np. tak : z warunków zadania
a, 110%a − dł. boków prostokąta
, to np. tak :
2(a+110%a)= 84 /:2 ⇔ a+1,1a= 42 /*10 ⇔ 21a=420 ⇔
a=20 cm,
więc 110%a= 1,1*20=
22 cm , zatem
P=20* 22=
440 cm2 . ...
11 paź 12:22
Eta:
a=1,1b
a+b=42 ⇒2,2b= 42 ⇒ b=20 to a= 1,1*20 = 22 P= 20*22=440 cm2
11 paź 12:24
Anka: skąd a=1
11 paź 12:27
Eta:
a= 1b+0,1b= 1,1b
11 paź 12:28
Anka: Proszę policzcie mi to po kolei
11 paź 12:33
Saizou :

bok b jest o 10% dłuższy niż a zatem ma długość b=1,1a
Ob=2a+2b
2(a+b)=2(a+1,1a)
2*2,1a=4,2a
84=4,2a
a=20
zatem b=1,1a=1,1*20=22
11 paź 12:40
Anka: wybaczcie mam zaćmienie , narazie analizuje
11 paź 12:48
Eta:
Przed tą analizą zjedz .......
11 paź 12:51
Anka: nie śmiejcie się ze mnie
ale prościej się nieda?
skąd 2*2,1a=4,2a
11 paź 12:57
Saizou : a jaki jest wzór na Ob prostokąta dla boków a oraz 1,1a
11 paź 12:59
Anka: ob=2a+2b
ob=2a+2(1a) ?
11 paź 13:00
Anka: 2a+2(1,1a)
11 paź 13:01
aniab: no właśnie .. i dalej
11 paź 13:06
Anka: 2a+2(1,1a)=84
2(a+1,1a)=84/:2
a+1,1a=42
2,1a=42 /:2,1
a=20
110%a=1,1a=1,1*20=22
P=20*22
P=440cm
2
Urodziłam poród trwał tylko 2 godziny

nie mogłam ruszyć bo koniecznie chciałam literke "b" z uporem maniaka
Dziękuję wszystkim
11 paź 13:19