Rozwiązać za pomocą dwumianu Newtona
pablo: | | | |
Rozwiązać za pomocą dwumianu Newtona (a+b)n=∑ | *ak*bn−k (jeszcze nad znakiem sumy |
| | |
ma być n, a pod k=0):
a) (2−a
2)
5=
Z tego co wiem to piąta linijka w trójkącie Pascala to mają być współczynniki, a mi wychodzą
jakieś głupoty.
i drugi przykład:
b) (1,006)
58= (z dokładnością do 0.001)
Pomóżcie

!
11 paź 11:59
11 paź 12:02
aniab: b) 1,4147603563718595762122197011373 ≈ 1,415
11 paź 12:06
pablo: dzięki wielkie


no mi wyszło tak samo, to o co chodzi z tym trójkątem Pascala, że wykładnik
potęgi to numer wiersza w trójkącie i dalej to są współczynniki

?
11 paź 12:07
pablo: a w przykładzie b) to po prostu na kalkulatorze wstukać, nie ma na to jakiegoś sposobu
matematycznego żeby to rozpisać, czy coś? nie da się do tego zastosować dwumianu Newtona?
11 paź 12:13
aniab: w 1 tak, ale jak masz cyfrę we wzorze to te współczynniki trzeba mnożyć przez potęgi tej cyfry
w 2 da się ale mi się nie chce ;>
11 paź 12:53
11 paź 13:11
Mila: współczynniki trójkąta Pascala dla n=5
1 5 10 10 5 1
(2−a2)5=
=25−5*24*(a2)1+10*23*(a2)2−10*22*(a2)3+5*2*(a2)4−(a2)5=
=32−80a2+80a4−40a6+10a8−a10
11 paź 21:42