oblicz P(A'∪B') jeśli P(A\B)=1/4, P(B\A)=1\3, a A ∪ B jest zdarzeniem pewnym
Kasia: Witam
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania.
Oblicz P(A'∪B') jeśli P(A\B)=1/4, P(B\A)=1\3, a A ∪ B jest zdarzeniem pewnym.
11 paź 11:30
MQ: P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
P(A\B)=P(A)−P(A∩B)
P(B\A)=P(B)−P(A∩B)
Odejmując dwa ostatnie od pierwszego dostajemy:
P(A∪B)−P(A\B)−P(B\A)=P(A∩B)
Stąd P(A∩B)=1−1/4−1/3=1−3/12−4/12=5/12 jeśli dobrze policzyłem ułamki
Z praw de Morgana:
A'∪B'=(A∩B)'
czyli P(A'∪B')=P((A∩B)')=1−P(A∩B)=1−5/12=7/12
11 paź 12:19
Kasia: Dzięki bardzo.
11 paź 12:58