zadanie maturalne
rexmix: na prostej 2x+y−1=0 oblicz współrzędne punktu A którego suma kwadratów odległości od osi układu
współrzędnych jest najmniejsza
9 maj 22:28
@Basia: Podpowiadam
9 maj 22:32
adm: f(x)=xa2+ya2
−2x+1=y
f(x)=xa2+(−2xa+1)2
rozwiąż równanie a potem f min gdy xa=−b/2a (gdzie b, a to współczynniki we wzorze kierunkowym
na funkcje kwadratową)
9 maj 22:34
@Basia:
Odległość punktu P(x,y) od OX to |y|, od OY to |x|.
Szukamy d=|x|2 + |y|2 = x2 + y2
Ponieważ P∊k: 2x+y−1 jego współrzędne spełniają równanie prostej czyli
y = 1−2x
stąd:
d = x2 + (1−2x)2 = x2 + 1 − 4x + 4x2 = 5x2 − 4x + 1
funkcja kwadratowa
a=5; b=−4; c=1
a>0 ⇒ ramiona paraboli skierowane są do góry
funkcja osiąga wartość najmniejszą w punkcie będącym wierzchołkiem paraboli
xmin = xw = −ba = 45
ymin = 1−2*45 = 1−85 = − 35
P(45; −35)
9 maj 22:38
adm: czyli tak jak mówiłam, gratuluję Basiu, że chciało Ci się to kończyć... to się pląta strasznie
dużo analogicznych zadań

pozdrawiam
9 maj 22:39
@Basia: oj 2 mi gdzieś zginęło
xmin = xw = −b2a = 410 = 25
ymin = 1−2*25 = 1−45 = 15
P(25; 15)
9 maj 22:40
rexmix: w ksiazce mam odp 2/5,1/5
9 maj 22:41
rexmix: dziekuje bardzo ;−)
9 maj 22:43