określ monotoniczność
olszyn83: określ monotoniczność
11 paź 10:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
krok 1
sprawdzasz dziedzinę funkcji (czy badany przedział w całości mieści się w dziedzinie funkcji)
krok 2
obliczasz pochodną funkcji
krok 3
określasz w jakich przedziałach pochodna funkcji jest dodatnia/ujemna
krok 4
na podstawie kroku 3 określasz monotoniczność funkcji f(x)
11 paź 11:09
tad:
... pierwsze i drugie możesz niezależnie od tego łatwo narysować i poprostu "odczytać" −
11 paź 11:13
olszyn83: jestem na I roku nie bylo jeszcze pochodnych
11 paź 11:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
olszyn − ale 'coś' było na zajęciach w jaki sposób badacie monotoniczność
11 paź 11:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale jakoś nie chce mi się wierzyć, że ktoś każe określać monotoniczność za pomocą 'tabelki' a
nie pochodnych
11 paź 11:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
chociaż z drugiej strony −−− określenie monotoniczności każdej z tych funkcji nie jest trudna
−> wystarczy 'mniej więcej' zrozumieć jak wygląda wykres danej funkcji
11 paź 11:21
olszyn83: cos mi sie wydaje ze dla mnie jest to niewykonalne
11 paź 11:27
11 paź 11:44
aniab: monotoniczność bez pochodnych :
dla x2 >x1 czyli x2 − x1 > 0
sprawdzam czy f(x2) − f(x1) jest większe ( rosnaca) czy mniejsze ( malejąca) od zera
11 paź 11:46
aniab: czyli
| 1 | | 1 | | x12 | | x22 | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| x22 | | x12 | | x12x22 | | x12x22 | |
| | x12 − x22 | | (x1 − x2)(x1 + x2) | |
= |
| = |
| <0 |
| | x12x22 | | x12x22 | |
pierwszy nawias z założenia dodatni drugi nawias w badanym przedziale ujemny
mianownik dodatni (bo kwadraty )
zatem całość mniejsza od zera a więc funkcja malejąca
11 paź 11:50
olszyn83: o to jest jakis konkret
11 paź 11:51
olszyn83: dzieki
11 paź 11:52
olszyn83: jeszcze taki przykład
f(x)=−4x+5 R
−4x2+5−(−4x1+5)=−4x2+5+4x1−5=−4(x2−x1)<0 czyli funkcja malejąca zgadza sie?
11 paź 12:19
konrad: w tym przypadku wystarczy odczytać znak 'a', bo jest funkcja liniowa
11 paź 12:21
olszyn83: aniab warajac do przykładu ktory rozwiazałaś
(x1 − x2)(x1 + x2) pierwszy nawias nie jest ujemny? x1<x2 przeciez
11 paź 12:39
olszyn83: aaa dobrze jest zapomniałem o przedziale
11 paź 12:41
olszyn83: mam takie pytanie w niektórych przykładach jest f(x1)−f(x2) a w innych f(x2)−f(x1) od czego
to zależy
11 paź 12:45
aniab: a no tak ..ujemny więc funkcja rosnąca .. w tych robaczkach tutaj czasem się gubię
11 paź 12:48
aniab: zależy od założeń jakie sobie przyjmiesz ważne aby konsekwentnie
11 paź 12:48
aniab:
jeśli x1 >x2 to f(x1) > f(x2) i wtedy rosnąca
jeśli x2 >x1 to f(x2) > f(x1) i wtedy rosnąca
11 paź 12:50
aniab:

jak nazwiemy odwrotnie też będzie to samo
11 paź 13:05
olszyn83: ok rozumiem dobrze ze sa jeszcze na tym swiecie ludzie ktorzy wiedza co to jest bezinteresowna
pomoc
11 paź 13:09