Dzielenie wielomianow
Krzysiek : | | x+3 | |
Jak podzielic taki przykladowy wielomian |
|
|
| | 4x−1 | |
Chodzi o sama zasade. , bo odwrotnie jakby to bylo zapisane to wiem . Dziekuje za odpowiedz.
11 paź 10:05
Aga1.: −−−−−−−−−−−−
O to Ci chodziło?
11 paź 10:08
pigor: ...lub może np. tak : a więc może o to ci chodziło
| x+3 | | 1 | | 4(x+3) | | 1 | | 4x−1+13 | | 1 | | 13 | |
| = |
| |
| = |
| |
| = |
| (1+ |
| )= |
| 4x−1 | | 4 | | 4x−1 | | 4 | | 4x−1 | | 4 | | 4x−1 | |
| | 1 | | 13 | | | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| + |
| = |
| + |
| , czyli x+3= |
| (4x−1)+3 |
| i tyle, |
| | 4 | | 4(4x−1) | | 4x−1 | | 4 | | 4 | | 4 | |
albo może o to ci chodzi na końcu :
| x+3 | | | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| , czyli [ |
| ; |
| ] − wektor przesunięcia. |
| 4x−1 | | | | 4 | | 4 | | 4 | |
11 paź 10:49
Krzysiek : dziekuje za odpowiedz Aga 1 i pigor . Chodzilo mi o to ze jesli mamy tak (przylkad pisany z
| | 3 | |
glowy ) x+1 /x−2 = 1+ |
| to bedziemy mieli postac kanoniczna funkcji .
|
| | x−2 | |
Teraz jednak jesli w mianowniku bedzie tak jak podalem 4x−1 a w liczniku x+3 ( tez pisalem to
z glowy ) to jak dojsc do postaci kanonicznej .
Przepraszam ze tak pozno odpisuje ale dopiero co wrocilem z pracy
11 paź 23:23