zaznacz na wykresie
Emily:

f(x)= −x+2 dla x{R i x{ (−8;−5>
f(x)= 2x+3 (co mi dało x=1,5) dla x∊C i x∊<−4;2>
f(x)= 0,5x−3 (co mi dało x=−6) dla x∊N i x∊<4;8)
czy dobrze to zrobiła, bo nie do końca łapie te wykresy
11 paź 08:32
aniab: a to na 1 rysunku czy 3 przykłady różne?
11 paź 08:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
źle
f(x) = −x+2 −−−−− jest to funkcja malejąca ... na rysunku jest rosnąca (zakładam, że te 3
kropki oznaczają właśnie tą funkcję liniową)
f(x) = 2x+3 −−− jest to funkcja rosnąca ... zaznaczona jest stała

f(x) = 0.5x − 3 −−− tak samo ... funkcja rosnąca a nie stała
11 paź 08:39
aniab:

pierwszy tylko ta czerwona
11 paź 08:41
Emily: aha, dzięki Artur

w takim razie jeszcze pogłówkuję
11 paź 08:42
aniab:
11 paź 08:48
aniab: też tylko kropki powinnaś namalować
11 paź 08:48
Emily:

dobra, weżmy pod uwagę pierwszą funkcję
f(x)= −x+2 dla x∊R i x∊(−8;−5>
żeby zaznaczyć tą funkcję na wykresie podstawiam pod x pierwszą i ostatnią liczbę z danego
przedziału, czyli:
f(−8)=−(−8)+2= 10
f(−5)=−(−5)+2=7
dzięki za pomoc aniab
11 paź 09:03
aniab:

x | y
−−−−−−
4 | −1
5 | −0,5
6 | 0
7 | 0,5
8 już nie nalezy do dziedziny
11 paź 09:06
aniab: tak właśnie
11 paź 09:07