matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
definicja pochodnej
daria:
jak rozpisac to z definicji pochodne y=x
2
−3x
11 paź 00:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
(x+h)
2
− 3(x+h) − x
2
+ 3x
x
2
+ 2xh+h
2
− 3x − 3h − x
2
+ 3x
lim
= lim
=
h
h
2xh + h
2
− 3h
= lim
= lim (2x + h − 3) = 2x − 3
h
11 paź 00:42