wyznaczyć wartość pochodnej
daria: Mam problem, a mianowicie
korzystając z definicji, wyznacz wartość pochodnej funkcji f w danym punkcie x
0
10 paź 23:55
daria: znajdzie się ktoś, kto wytłumaczy mi chociaz?
f'(x)=cos3x*3 taka wychodzi pochodna i co dalej?
11 paź 00:09
Godzio:
Wstaw za x, x0
11 paź 00:10
sushi_ gg6397228:
pochodna z definicji
| | cos (x+h) − cos x | |
limh−−>0 |
| =... |
| | h | |
11 paź 00:13
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | cos (3(x+h) − cos 3x | | cos(3x+3h) − cos3x | |
lim |
| = lim |
| = |
| | h | | h | |
// cos(a + b) = cos a * cos b − sina * sin b //
| | cos3x*cos3h − sin3x*sin3h − cos3x | | cos3x(cos3h−1) −sin3xsin3h | |
=lim |
| = lim |
| = |
| | h | | h | |
| | cos3h − 1 | | sin3h | |
= lim ( cos 3x |
| −sin3x |
| ) = |
| | h | | h | |
// cos3a = 4cos
3a − 3cosa //
| | 4cos3h − 3cosh − 1 | | sin3h | |
= lim cos 3x |
| − lim 3sin3x |
| = |
| | h | | 3h | |
| | 3cosh(cos2h − 1) + cos2h − 1 | |
= lim (cos3x( |
| )) − 3sin3x *1 = |
| | h | |
| | 3cosh(sin2h) − sin2h | |
= lim (cos3x( |
| ) − 3sin3x = |
| | h | |
| | sin2h(3cosh−1) | |
= lim (cos3x( |
| ) − 3sin3x = |
| | h | |
| | sin2h | |
= cos3x * (lim |
| )*lim(3cosh − 1)) − 3sin3x = |
| | h | |
| | sin2h | |
= cos3x * (lim |
| )*(3−1)) − 3sin3x = |
| | h | |
= cos3 *
0 * 2 − 3sin3x = −3sin3x
podstaw x
0
11 paź 00:15
11 paź 00:20
daria: podpowie mi ktoś ?
11 paź 00:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak
11 paź 00:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
tylko wyznacz wartość sinusa dla tego konta
11 paź 00:48
daria: | | 4 | |
wychodzi ok. 3 a powinno wyjsc |
| |
| | 3 | |
11 paź 01:05
11 paź 02:13