Kto pomoże?:)
bukaji: Wyznaczyc liczby a i b takie aby √6+√11=√a+√b
10 paź 23:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
no to masz:
√6+√11 = √a + √b // 2
6+√11 = a + 2√ab + b
6 + √11 = a+b + √4ab
stąd:
a+b=6
11 = 4ab
rozwiąż układ równań
10 paź 23:42
bukaji: Dzięki, a dlaczego ten układ równań tak wygląda? skąd wiemy że to jest sobie równe?
10 paź 23:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
bo zapewne a i b mają być liczbami rzeczywistymi
więc a+b daje liczbę rzeczywistą a jedyna rzeczywista po lewej stronie to 6
10 paź 23:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
albo inaczej − "to co bez pierwiastka po lewej stronie ma się równać temu bez pierwiastka po
prawej"
"to co pod pierwiastkiem po lewej ma się równać temu pod pierwiastkiem po prawej"
10 paź 23:50
Eta:
10 paź 23:51
bukaji: spoko zrozumiałem to pierwsze...
11 paź 00:00
Gustlik: | | √a+x | | √a−x | |
√a±b√c= |
| ± |
| , gdzie x=√a*2−(b√c)2 |
| | √2 | | √2 | |
√6+√11=
x=
√62−(√11)2=
√36−11=
√25=5
| | √6+5 | | √6−5 | |
√6+√11= |
| + |
| = |
| | √2 | | √2 | |
| | √11 | | 1 | | √11+1 | | √2 | |
= |
| + |
| = |
| * |
| = |
| | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
11 paź 02:34