moduł
...: | |x−2|−|4−4x| | − |2x+5| <2
10 paź 23:34
Jolanta: najpierw wyznaczasz miejsca zerowe
x−2=0 4−4x=0 2x+5=0
x=2 4=4x 2x=−5
x=1 x=−2,5
powstają przedziały
1 x∊(−∞ −2,5)
2 x∊<−2,5,1)
3 x∊<1,2)
4 x∊<2,∞)
teraz rozwiązujesz nierówność po kolei w tych przedziałach
10 paź 23:44
...: ale tam są dwa moduły..
10 paź 23:52
Jolanta: np przedział 1
x∊ (−
∞,−2,5)
jezeli wezmiemy jakąs liczbę z tego przedziału −np −3−i podstawimy za x to
−2−3 <0 zmieniamy wiec znaki i będzie −x+2
4−4*(−3) >0 nie zmieniamy znaków będzie 4−4x
2*(−3)+5<0 zmieniamy znaki będzie −2x−5
−x+2− (4−4x)−(−2x−5)<2
−x+2−4+4x+2x+5<2
5x<−1
wyznaczam częśc wspólna przedziału 1 i tego co wyliczylłam wyżej
(−
∞ −2,5) i (−
∞ −U{1}[5})=(−
∞.2,5)
x∊(−
∞ −2,5) to i rozwiązania z pozostałych przedziałow na końcu sie sumuje
11 paź 00:04
Jolanta: fakt dwa
11 paź 00:09
...: no właśnie −,− fajnie , że ogarnęłaś
11 paź 00:11
...: pomóżcie prosze ;;
11 paź 00:14
Jolanta:
11 paź 00:21
Mila: Jutro pomogę, graficznie.
Dobranoc.
11 paź 00:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
| |x−2|−|4−4x| | − |2x+5| < 2
zajmijmy się tym z czym macie problem
| |x−2| − |4−4x| |
1o
x>2
| x−2 + 4−4x | = | −3x+2| = 3x−2
2o
x<1
| −x+2 − 4 + 4x| = |3x − 2| = 3x−2 dla x>2/3 i −3x+2 dla x<2/3
3o
x∊(1;2)
|−x+2 +4−4x| = |−5x+6| = −5x+6 dla x<6/5 i 5x−6 dla x>6/5
więc mamy:
−3x+2 dla x∊(−∞; 2/3)
3x−2 dla x∊<2/3;1) ∪ <2;+∞)
−5x+6 dla x∊<1; 6/5)
5x − 6 dla x∊ <6/5; 2)
11 paź 00:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
szczęśliwie
|2x+5| =
−2x−5 dla x∊(−
∞; −5/2)
2x+5 dla x∊<−5/2;+
∞)
czyli mamy w sumie 5 przedziałów które rozpatrujemy
powodzenia
11 paź 00:36
Jolanta:
11 paź 01:09