Jak taką granice liczyć??
lipiec: oblicz granice:
| | 3√x + 1 − 3√1 − x | |
limx→0 |
| |
| | x2 | |
10 paź 23:27
sushi_ gg6397228:
wzory
a3− b3= (a−b)*(...)
licznik i mianownik domnozyc na nawias
10 paź 23:32
lipiec: ale jak do tego wzoru to podstawić?
10 paź 23:40
sushi_ gg6397228:
a=3√x+1
b= 3√1−x
jak domnozysz na nawias (...) to w liczniku bedzie a3−b3
10 paź 23:45
lipiec: ok, to w takim razie mam coś takiego :
| 2x | |
| = |
| x2(3√x2 +2x +1 + 3√−x2 +1 + 3√x2 − 2x +1) | |
| 2 | |
| tak? |
| x(3√x2 +2x +1 + 3√−x2 +1 + 3√x2 − 2x +1) | |
10 paź 23:49
Mila: Tak.
11 paź 00:01
lipiec: no ale jeżli x dąży do 0 to wtedy mianownik jest równy 0 czyli że ta cała granica jest równa
zero?
11 paź 00:06
sushi_ gg6397228:
| 3 | |
| =..... |
| 0.00000000000000000000000001 | |
| 3 | |
| =..... |
| −0.00000000000000000000000001 | |
11 paź 00:09
sushi_ gg6397228:
zaciał się Tobie kalkulator
to jest odpowiedz na Twoje pytanie jak x−−>0 ( podstawilem sobie bardzo małe liczby z
otoczenia 0)
11 paź 00:15