Rzowiaz rownanie. logarytmy
kr22: log
3(3/x−1) > log
3(5−x)
mógłby ktoś to dla mnie rozwiązać? najlepiej razem z założeniem

bede bardzo wdzieczny gdyż
sobie nie radze z tym podpuktem, roziwązuje go jak kazdy inny a tylko w nim mam zły wynik.
wynik to : x∊ (1,2) i (4,5)
10 paź 23:21
sushi_ gg6397228:
zapisz obliczenia
10 paź 23:27
Eta:

założenia x≠1 i 3(x−1) >0 i 5−x>0 ⇒
x€ (1,5)
| | 3−(5−x)(x−1) | | x2−6x−8 | |
|
| >0 ⇒ |
| >0⇒ (x−2)(x−4)(x−1) >0 i x€(1,5) z |
| | x−1 | | x−1 | |
założenia
odp:
x€ (1,2) U (4,5)
10 paź 23:42
kr22: Założenie:
5−x>0
x<5
3/x−1>0
3x−9>0
x>3
dziedzina: x∊(3,5)
samo moje założenie nie pojrywa wyniku ktory powinien wyjsc.
log3(3/x−1) > log3(5−x)
(3/x−1) > (5−x)
(5−x)(x−1)< 3
−x2+6x−8<0
Δ=4
x1= 2
x2= 4
z tego wynika ze x∊−∞,2) i (4,+∞)
10 paź 23:50
Eta:
Pasuje?
10 paź 23:50
kr22: tak tak jak najbardziej, bardzo dziekuje tylko nie bardzo rozumiemdlaczego zle mi wychodzi moje
zalozenie
11 paź 00:47
aniab: bo skąd Ci się urodziła 9 w tym działaniu

" 3/x−1>0
3x−9>0
x>3 "
powinno być 3x−3>0
11 paź 07:29