rozwiąż za pomoca wzorów skróconego mnożenia tw o potegach .
Ewelina:
( −27 m
−2/3 n
−4 −
181 m
5 n
2/3 )
3
prosze o pomoc i z góry dziekuje jak jest to mozliwe to prosze o szczegółowe rozpisanie
zadania

dzieki
Jolanta: to zadanie jest paskudne do pisania na klawiaturze łatwo sie pomylić
(a−b)
3=a
3−3a
2b+3ab
2−b
3
| | 1 | |
−273m−2*n−12−3*(−27)2*m−4/3*2* |
| *m5*3√n2+ |
| | 81 | |
| | 1 | | 1 | |
3*(−27*m−2/3n−4* |
| m10*n4/3− |
| m15n2 |
| | 812 | | 813 | |
trzeba to wyliczyć
korzystam ze wzorów ( a
n)m=a
n*m a
n/m=p m{a
n}
(m
−2/3)
2=m
−4/3