logarytm
kasia: 
wykaż (powołując się na odpowiednie własności logarytmów),że podane liczby są równe:
log
512 oraz 2 log
52+log
53
10 paź 23:11
sushi_ gg6397228:
wlasnosci znamy
10 paź 23:12
kasia: log
p(a*b)=log
pa−log
pb

?ale tam jest 2 log

?
10 paź 23:17
Eta:
Jasne,że znamy
10 paź 23:17
Eta:
..= log
52
2+log
53=......... teraz trzaskaj
10 paź 23:18
kasia: log
5(4*3)=log
54+log
53
10 paź 23:22
Eta:
= log5(3*4) = log512
c.n.u.
10 paź 23:24
kasia: dziękuję bardzo
10 paź 23:26
Eta:
Echh z wami
10 paź 23:27
kasia:
10 paź 23:30
kasia: 3log3+2log2−log6 oraz log18
log3
3+log2
2−log6=log18
log(27*4)−log6=log18
log108−log6=log18
log18=log18
c.n.u.
10 paź 23:52
10 paź 23:53
kasia: dziękuję

ale znowu mam problem:
| | 1 | | 2 | | 1 | |
log960,25− |
| log |
| oraz |
| |
| | 4 | | 27 | | log610 | |
11 paź 00:00
sushi_ gg6397228:
zapis nieczytelny
11 paź 00:05
Eta:
Coś nie tak ... zapisz porządnie!
11 paź 00:08
kasia: dokładnie taki,jak w podręczniku
11 paź 00:09
Eta:
ten pierwszy to log(96)0,25
11 paź 00:11
kasia: tak,jak zapisałam log960,25
11 paź 00:13
Eta:
27=3
3 96= 2
5*3
| | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | | 27 | |
.... = |
| log96 − |
| log |
| = |
| (log96* |
| ) =.... |
| | 4 | | 4 | | 27 | | 4 | | 2 | |
11 paź 00:14
kasia: dziękuję bardzo ,jutro dokończę , bo idę spać

Kolorowych senków
11 paź 00:18
Eta:
11 paź 00:18
kasia: | | 1 | | log66 | | 1 | |
...= |
| log1296=log129614=log4√1296=log6= |
| = |
| |
| | 4 | | log610 | | log610 | |
c.n.u.

?
11 paź 15:19
asia: ...i kolejne:
tylko tyle?to chyba jakieś zadanie z rodzaju tych "podchwytliwych"?
11 paź 21:32
kasia: 
?
11 paź 22:54
Eta:
ok
11 paź 22:58
asia: a to o 15:19 też?
11 paź 22:59
Eta:
też
11 paź 22:59
sushi_gg6397228:
tak, tylko zamienic podstawe i koniec
11 paź 22:59
asia: dzięki
11 paź 23:01
Eta:
Nie ma co zamieniać
| | 1 | |
należało wykazać, że ...... = |
| |
| | log610 | |
11 paź 23:01