Podział podstaw w trojąkącie po zrzutowaniu wysokości
kamila:

Czy da się udowodnić, że bx = ay? dla dowlnego trójkąta ostrokątnego? y i x powstają po
zrzutowaniu wysokości odpowiednio na boki a i b trójkąta.
10 paź 23:03
Bogdan:
| | ⎧ | x2 + w2 = a2 | |
| | ⎩ | y2 + h2 = b2 |
|
x
2 − y
2 + w
2 − h
2 = a
2 − b
2 ⇒ w
2 − h
2 = a
2 − b
2 − x
2 + y
2
| | ⎧ | w2 + (b−x)2 = c2 | |
| | ⎩ | h2 + (a−y)2 = c2 |
|
w
2 − h
2 + (b−x)
2 − (a−y)
2 = 0 ⇒ w
2 − h
2 = (a−y)
2 − (b−x)
2
a
2 − b
2 − x
2 + y
2 = (a−y)
2 − (b−x)
2
a
2 − b
2 − x
2 + y
2 = a
2 − 2ay + y
2 − b
2 + 2bx − x
2
0 = −2ay + 2bx /:2 ⇒ ay = bx co należało udowodnić
11 paź 00:12
kamila: Super, WIELKIE dzięki.
11 paź 15:05
Bogdan:
11 paź 15:09