Oblicz pole trapezu.
Madzia: W trapezie równoramiennym przekątne są do siebie prostopadłe i dzielą się w stosunku 4:5.
Wysokość trapezu ma 18cm. Oblicz pole tego trapezu.
10 paź 22:32
Eta:
| | |ON| | | 4 | |
h= 18 , |
| = |
| , |MN|= h= 18 to |OM|=10 , |ON|= 8 |
| | OM| | | 5 | |
Zauważ trójkąty prostokątne i równoramienne, bo przekątne są prostopadłe
to a=|AB|= 20 i b=|DC|= 16
| | a+b | |
P(trapezu}= |
| *h=................. |
| | 2 | |
10 paź 23:04
Madzia: naprawdę nikt nie może mi pomóc

:( proszę!
10 paź 23:05
Madzia: Ooo. Dziękuje bardzo!
10 paź 23:06
Eta:
10 paź 23:08
PuRXUTM: | | 8 | |
Eta to |
| to z Talesa ? |
| | 10 | |
10 paź 23:09
PuRXUTM: a sory z trójkątów podobnych
10 paź 23:10
Eta:
Jasne !
PuRXTM
10 paź 23:16
Eta:
Ach ten Twój nick ( z pokrętnymi literami
10 paź 23:16
PuRXUTM: co to znaczy z pokrętnymi ?
10 paź 23:18
Eta:
Mienią mi się w oczach X, U, R .......
10 paź 23:20
PuRXUTM:
10 paź 23:20
Madzia: Czyli pole będzie wynosiło 364?
A jeśli zmienię stosunek na 3:5 i wysokość 16 to wynik będzie 256?
10 paź 23:23
Eta:
1/ P= 324
10 paź 23:25
Eta:
2/ P=256 .. jest ok
10 paź 23:28
Madzia: Super! Dziękuję za pomoc!
10 paź 23:31