moze ktos to ogarnia?:)
limak: Z brzegu studni rzucono do góry kamień z prędkością 5 mph. Po jakim czasie kamień spadnie na
dno studni, jeżeli ta ma głębokość 10 yrd? Obliczyć prędkość kamienia w chwili jego uderzenia
o dno studni.
10 paź 22:30
tez to mam: ?
10 paź 22:39
Nienor: co to za jednostki? Nic najwyżej je sobie sam popodstawiasz, ja zakładam, że znamy:
Kamień spada ruchem jednostajnie przyśpieszonym, z przyśpieszeniem ziemskim g, więc jego wzór
na szybkość w dowolnej chwili t jest równy:
v(t)=v
o+gt #
Nas interesuje wartość szybkości w chwili t=t
m, gdzie t
m to całkowity czas ruchu, wzór
przyjmuje postać:
v=v
o+gt
m brakuje nam czasu spadania, ale wiemy, że położenia zmienia się tak:
| | gt2 | | gtm2 | |
h(t)=vot+ |
| , dla hmax=votm+ |
| ⇒ gtm2+2vvtm−2hm=0, mamy równanie |
| | 2 | | 2 | |
kwadratowe, którego rozwiązaniem jest
| | √4vo2+8hmg−2vo | |
tm= |
| , podstawiasz warotości liczbowe w odpowiednich jednostkach i |
| | 2g | |
wynik podstawiasz do wzoru (#)
10 paź 22:53
tez to mam: wziales pod uwage to ze kamien leci do gory i dopiero spada?
yrd=jard 10yrd=9,14m
5mph=8,05km/h
10 paź 23:03
Nienor: wziełaś, jak już

Nie, przyśpieszenie ziemskie działą w dół, zwiększa szybkość kamienia.
10 paź 23:17
tez to mam: ale on rzuca do gory, kamien sie zatrzymuje i spada..
10 paź 23:33
limak: wie ktos czy tu jest uwzgledniony rzut w gore bo wydaje mi sie ze nie.
10 paź 23:50