Pierwiastki równania kwadratoweg z parametrem,
PatryK: Jaką najmniejszą wartość przyjmuje suma kwadratów dwóch różnych pierwiastków równania
x2 −(m+3)x +2m=0
10 paź 22:28
ZKS:
Jakie założenia na początku powinieneś dać?
10 paź 22:29
ICSP: x12 + x22 = (x1 + x2)2 − 2x1x2
i lecisz ze wzoró Viete'a.
Oczywiście pamiętaj o tym że Δ > 0
10 paź 22:30
Nienor: | | −b | | c | |
x1=k, x2=n⇒k2+n2=(k+n)2−2kn⇒(ze wzorów Vieta)( |
| )2−2 |
|
|
| | a | | a | |
f(m)=(m+3)
2−2*2m
f(m)=m
2+2m+9
Δ=−32
q→wartość mninimalna q=8
10 paź 22:34
Nienor: a i oczywiście Δ głównego równania (m+3)2−8m≥0, bo tylko wtedy pierwiastki istnieją.
10 paź 22:35
ZKS:
Nienior dwa różne pierwiastki przecież iCSP napisał że Δ > 0.
10 paź 22:37
PatryK: Rozumiem wszystko do delty równania m2 +2m +9, ale skoro wychodzi ujemna skąd wzięło się 8 ?
10 paź 22:38
Nienor: racja
10 paź 22:38
ZKS:
To jaki z tego warunek że Δ dla m wychodzi ujemna?
10 paź 22:40
Nienor: Bo ja nie liczę pierwiastków, tylko wierzchołek (nawiasem mówiąc musisz sprawdzić czy wchodzi
on do dziedziny), a każda parabola ma wierzchołek, nawet ta co nie ma pierwiastków
10 paź 22:40
PatryK: ZKS delta ujemna wiec nie ma pierwiastów, parabola nie przecina osi ox.
Ale ciągle nie rozumiem czemu musialem policzyc q zeby otrzymac rozwiązanie.
10 paź 22:44
Nienor: Bo przy równaniu m2+2m+9 nie interesują nas pierwiastki, tylko wartość najmniejsza, czyli q
wierzchołka paraboli (bo parabola ma ramiona do góry). Musisz jednak sprawdzić, czy dla m=8
istnieje rozwiązanie równania: x2 −(m+3)x +2m=0.
10 paź 22:56
PatryK: Czyli w poleceniu ,, suma kwadratów dwóch róznych pierwiastków '', oznacza całą parabole,
a nie tylko jej przecięcie z osią ox ? Bo wkońcu pierwiastek to miejsce zerowe, a wkońcu ich
nie ma.
10 paź 23:04
ZKS:
PatryK nie ma pierwiastków mówisz?
10 paź 23:13
ZKS:
Dla m = 2
x
2 − (2 + 3)x + 2 * 2 = 0
x
2 − 5x + 4 = 0
Δ = 25 − 16
√Δ = 3
Ooo popatrz są jednak. To jak to jest? Ty mówisz że nie ma ale jednak są.
10 paź 23:16
PatryK: Teraz w sumie nic nie rozumiem
10 paź 23:24
ZKS:
Jaki powinien być warunek aby istniały dwa różne pierwiastki patrz wyżej.
10 paź 23:25
PatryK: Δ>0 zeby istniały 2 różne pierwiastki
10 paź 23:26
ZKS:
Policzyłeś Δ? Napisz co dostałeś z tego warunku.
10 paź 23:28
PatryK: m2 +6m +9>0
10 paź 23:29
ZKS:
Policz jeszcze raz bo coś zgubiłeś jeszcze.
10 paź 23:31
PatryK: m2 −2m +9>0
10 paź 23:33
ZKS:
Teraz zamień to na postać kanoniczną powinieneś coś zauważyć.
10 paź 23:37
PatryK: y= (x−1)2 +8 czyli mam wierzchołek paraboli w punkcje (1,8). Parabola skierowana do góry wiec
najmniejsza wartosc funkcji to 8.
10 paź 23:41
ZKS:
Jaki znowu x i y? Przecież tam masz m.
10 paź 23:45
PatryK: prawda, f(m) = (m−1)2 +8
10 paź 23:47
ZKS:
Więc masz (m − 1)2 + 8 > 0 a (m − 1)2 + 8 jakie jest ujemne dodatnie równe 0?
10 paź 23:53
PatryK: ujemne i równe 0 nie moze byc, a dodatnie dla każdej m e R
10 paź 23:56
ZKS:
Czyli (m − 1)2 + 8 > 0 jest spełnione czy nie jeżeli tam dla jakich m?
11 paź 00:00
PatryK: no spełnione dla każdego m
11 paź 00:01
ZKS:
To mamy że dla każdego m ∊ R nasze wyjściowe równanie ma dwa różne pierwiastki. Teraz
wykorzystując wzory Viete'a zapisujesz sumę kwadratów pierwiastków.
11 paź 00:09
PatryK: Czyli równanie wyjściowe ma 2 miejsca zerowe dla każdego m, i stąd jest pytanie o pierwiastki.
Teraz suma kwadratów to f(m)= m2+2m+9. Δ=−32 więc to równanie kwadratowe z m nie przecina osi
ox, a jego najmniejszą wartością jest yw czy −Δ/4a. O ile dobrze zrozumialem
11 paź 00:18
ZKS:
Według Ciebie f(m) = m2 + 2m + 9 opisuję sumę kwadratów pierwiastków?
11 paź 00:23
PatryK: tak
11 paź 00:26
ZKS:
Napisz jak to tą funkcję otrzymałeś.
11 paź 00:27
ZKS:
Przepraszam oczywiście w porządku ja ciągle 4m odejmowałem od stałej a nie od zmiennej.
11 paź 00:28
PatryK: (−ba)2 − 2 ca
11 paź 00:29
ZKS:
I się dziwiłem że Ci taki wynik wychodzi. To co teraz powiesz o tej funkcji.
f(m) = m2 + 2m + 9. Tutaj mamy do czynienia z maksimum czy minimum?
11 paź 00:30
PatryK: minimum
11 paź 00:32
ZKS:
Więc je teraz liczysz i podaj ile Ci wyszło.
11 paź 00:33
PatryK: dobra, rozumiem
11 paź 00:33
PatryK: 8 dla x= −1
11 paź 00:34
ZKS:
Rozumiesz już wsio?
11 paź 00:34
PatryK: tak, dzieki za pomoc
11 paź 00:35
ZKS:
Proszę.

Dobranoc.
11 paź 00:37
ZKS:
Nie dla x tylko dla m!
11 paź 00:38
PatryK: wiem, że dla m, ale z przywyczajenia piszę x. Musze o tym pamiętać

Dobranoc
11 paź 00:39
ZKS:
Więc zapamiętaj bo to ważne.
11 paź 00:40