matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
?
kasia:
Podstawą graniastosłupa prostego ABCDA
1
B
1
C
1
D
1
jest romb . Pole czworokąta AA
1
C
1
C jest równe 64 a pole czworokąta BB
1
D
1
D jest równe 94. Oblicz pole powierzchni bocznej graniastosłupa
10 paź 22:20
Bogdan:
64
2
2a * h = 64 ⇒ 4a
2
h
2
= 64
2
⇒ a
2
=
4h
2
94
2
2b * h = 94 ⇒ 4b
2
h
2
= 94
2
⇒ b
2
=
4h
2
64
2
94
2
√
64
2
+ 94
2
c
2
= a
2
+ b
2
=
+
⇒ c =
4h
2
4h
2
2h
√
64
2
+ 94
2
Pole powierzchni bocznej P
B
= 4ch = 4h *
= ...
2h
11 paź 01:06