Jak to liczy?
Letty: Oblicz granice
10 paź 22:16
ICSP: x − 25 = (√x − 5)(√x + 5)
10 paź 22:16
Godzio:
Mnóż licznik i mianownik przez √x + 5
10 paź 22:17
sushi_ gg6397228:
mianownik wzory skroconego mnozenia a2−b2=...
10 paź 22:17
Godzio:
Albo tak jak
ICSP
10 paź 22:17
Letty: | | 1 | |
oki dzięki wyszło mi |
| |
| | 10 | |
| | x5 − 1 | |
a jak mam limx→1 |
| |
| | x−1 | |
10 paź 22:22
ICSP: x5 − 1 = (x−1)(x4 + x3 + x2 + x + 1)
10 paź 22:23
Letty: ale jak to wyszło tak?
10 paź 22:32
ICSP: przecież to jest podstawowy wzór
10 paź 22:32
asdf: (an − 1) = (an − 1)(an − 1 − an − 2 + an − 3 − an − 4 + an − 5 +...−....+....)
10 paź 22:33
asdf: w pierwszym nawiasie nie ma potęgi don
10 paź 22:35
ICSP: asdf proszę Cie nie dobijaj mnie już dziś
10 paź 22:35
asdf: jakiś taki wzór był

nie pamietam

sorry
10 paź 22:40
asdf: x
5 − 1 = 0
w(1) = 0
i hornerem to podzielić...teraz dobrze co?
10 paź 22:41
ICSP: an − 1 = (a−1)(an−1 + an−2 + an−3 + ... + a + 1)
10 paź 22:42
ICSP: po co dzielić skoro jest gotowy wzór
10 paź 22:43
ICSP: asdf a wiesz jak sprowadzić x4 + x3 + x2 + x + 1 do iloczynu dwóch trójmianów
kwadratowych ?
10 paź 22:47
asdf: Nie wiem jak ja te znaki robiłem, chyba dlatego, jeżeli się wciśnie shift+ctrl zmienia się z na
y oraz podobnie + na − ...edytor tez w tym nie pomaga
10 paź 22:47
asdf: @ICSP
tym sposobem?
x3 = −x3 + 2x3
10 paź 22:51
asdf: Już wiem chyba jak:
(x + 1)2 = x2 + 2x + 1
(x + 1)2 − x = x2 + x + 1
tędy?
10 paź 22:55
ICSP: hmm to chyba jeszcze nie jest zadanie dla Ciebie

Wrócimy do niego za jakiś czas
Piotr i
ZKS nie mieli by zapewne problemu ?
10 paź 23:29
ZKS:
Metodą Ferrariego by dało radę?
10 paź 23:39
ICSP: Dało, ale za długo by to zeszło

Można to zrobić w minutę innym sposobem
10 paź 23:40
ICSP: chociaż w sumie nie tak długo
10 paź 23:45
ZKS:
To mam kolejny sposób.
| | 1 | |
x4 + x3 + x2 + x + 1 = 0 / * |
| zał. x ≠ 0 |
| | x2 | |
| | 1 | | 1 | |
x2 + |
| + x + |
| + 1 = 0 |
| | x2 | | x | |
| | 1 | | 1 | |
(x + |
| )2 − 2 + x + |
| + 1 = 0 |
| | x | | x | |
| | 1 | | 1 | |
(x + |
| )2 + x + |
| − 1 = 0 |
| | x | | x | |
t
2 + t − 1 = 0
Δ = 1 + 4
√Δ = 5
| | 1 − √5 | | 1 + √5 | |
(t − |
| )(t − |
| ) = 0 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 − √5 | | 1 | | 1 + √5 | |
(x + |
| − |
| )(x + |
| − |
| ) = 0 / * x2 |
| | x | | 2 | | x | | 2 | |
| | 1 − √5 | | 1 + √5 | |
(x2 − |
| x + 1)(x2 − |
| x + 1) = 0 |
| | 2 | | 2 | |
10 paź 23:52
ICSP: Właśnie o ten sposób mi chodziło
10 paź 23:54
ZKS:
Mam taką fajną książeczkę i w liceum sobie jak ją przeglądałem to było jak rozwiązywać takie
równania dlatego pamiętam dobrze tę metodę.
10 paź 23:59
ICSP: Ja pamiętam że jej użyłem jakoś na początku września na forum

Chciałem sprawdzić czy ktoś ją jeszcze pamięta
11 paź 00:00
ZKS:
W tej książce mam też inny wzór na Δ dla dużych liczb dużo łatwiej się liczy ale najlepiej jak
b jest liczbą parzystą.

Pamiętam jak robiłeś jakieś zadanie wykorzystując tę metodę.
11 paź 00:03
ICSP: Δ dla dużych liczb
11 paź 00:09
ZKS:
Np.
x
2 + 36x − 37 = 0
Δ = 36
2 − 4 * 37
√Δ = 38
Δ
2 = 18
2 + 37
√Δ2 = 19
x
1 = −18 − 19 = −37
x
2 = −18 + 19 = 1
11 paź 00:17
ZKS:
Po prostu mniejsze liczby są teraz jak od razu widać co jest pierwiastkiem to się już ten wzór
nie przydaje ale w liceum nie raz czy dwa mi się przydawał.

Zawsze współczynniki były na
maturze w tych zadaniach tekstowych typu ktoś czytał książkę tyle dni gdyby czytał tyle
szybciej itd.
11 paź 00:20
ZKS:
Tam zjadłem wyraz współczynniki były duże.
11 paź 00:21
ICSP: a to o takie coś chodzi

Ja myślałem że mówisz o wyznaczeniu ilości pierwiastków wielomianu st 3 w zależności od jego Δ
11 paź 00:23
ZKS:
Nie nie ja nawet jeszcze nie patrzyłem na Δ dla stopnia 3 dla mnie to jest obce.
11 paź 00:24
ICSP: Jak dla mnie jedna z najbardziej przydatnych rzeczy jeśli chodzi o wielomiany st 3.
No ale koniec tego dobrego

Czas iść spać

Dobranoc
11 paź 00:27
ZKS:
Kiedyś może spojrzę na te wzory ale kiedyś.

Dobranoc.
11 paź 00:39