,,
~~~~POMOCY~~~~: Wyznacz wzór funkcji liniowej, której wykres jest prostopadły do prostej y=−3x−6 i przechodzi
przez punkt A=(12,4)
y= −3x − 6 jest prostopadłe f(x)=ax+b
− 3 * a= −1
a=
13
i dlaej nie wiem co
10 paź 22:13
ICSP: podstaw teraz współrzędne punktu A i wylicz współczynnik b.
10 paź 22:13
Mati_gg9225535: | | 1 | |
masz funkcje y= |
| x+b za y podstawiasz wspolrzedna y pkt A (4) a za x wspolrzedna x A (12) |
| | 3 | |
wyliczasz b i zapisujesz wzór
10 paź 22:15
~~~~POMOCY~~~~: 4=13*12+b
4=4+b
b=0
I wychodzi jakiś głupi wzór f(x)=13x+0 i to jest chyba zle ?
10 paź 22:15
ICSP:
10 paź 22:16
~~~~POMOCY~~~~: To jest dobrze tylko bez tego 0 mam zapisac ?
10 paź 22:16
ICSP: możesz zapisać z zerem jak wolisz

Tak czy inaczej wynik będzie poprawny
10 paź 22:17
~~~~POMOCY~~~~: Dzięki
10 paź 22:18