zad.
Natalia: Dana jest funkcja f(x)= ax+b. Oblicz f(9) wiedząc,że:
a) f(1) = 1/2 i f(2)=1
9 maj 21:44
tim: Masz kilka możliwości.
Najbezpieczniejsza. Z tych danych oblicz dwa punkty. Potem ułóż prostą przechodzącą przez nie i
oblicz f(9).
Można też
f(1) = 0,5
f(2) = 1
f(9) = 4f(2) + f(1)
9 maj 21:45
Bogdan:
Po prostu tak:
Rozwiązujemy układ równań, aby podać wzór funkcji f(x):
| | 1 | | 1 | |
1. f(1) = |
| ⇒ a + b = |
| |
| | 2 | | 2 | |
2. f(2) = 1 ⇒ 2a + b = 1 ⇒ b = 1 − 2a
| | 1 | | 1 | |
1. a + 1 − 2a = |
| ⇒ a = |
| |
| | 2 | | 2 | |
9 maj 21:54