Obliczyć
Zuu: Ułamek 817 przedstaw w postaci sumy dwóch ułamków o licznikach równych 1
10 paź 21:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
| 8 | | 1 | | 1 | | y + x | |
| = |
| + |
| = |
| |
| 17 | | x | | y | | x*y | |
8 = x+y
17 = x*y
rozwiąż układ.
tam na pewno w mianowniku jest 17? jeżeli tak to dziwaczne liczby (które nie będą całkowite) Ci
wyjdą
10 paź 21:57
ewa:
czyli mamy rozwiązać układ równań: x+y=8
xy=17
10 paź 22:01
zuu: Sorki miało być 15
10 paź 22:02
ewa: No właśnie coś chyba jest nie tak
10 paź 22:04
ewa: No to już chyba dasz radę dalej
10 paź 22:05
ewa: x=3 i y=5 lub na odwrót
10 paź 22:06
ICSP: x+y = 8
xy = 15
zatem x oraz y będą pierwiastkami równania :
z
2 − 8z + 15 = 0 ⇒ (z−5)(z−3) = 0 ⇒ z = 5 v z = 3
zatem x = 5 y = 3 lub na odwrót
10 paź 22:07
Mila: | 8 | | 5 | | 3 | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| = |
| + |
| |
| 15 | | 15 | | 15 | | 3 | | 5 | |
Dobrze jest rozszerzyć ułamek
| 8 | | 16 | | 15 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| + |
| = |
| + |
| |
| 15 | | 30 | | 30 | | 30 | | 2 | | 30 | |
| | 8 | |
mogą być różne sposoby przedstawienia |
| w postaci sumy ułamków prostych. |
| | 15 | |
10 paź 22:39