Fizyka - ruch jednostajnie przyspieszony
jok:

| | m | |
Z powierzchni ziemi rzucono ciało do góry z prędkością początkową V0 = 5 |
| , równocześnie |
| | s | |
| | m | |
z wysokości hmax puszczono ciało z Vo = 5 |
| . Oblicz czas i miejsce spotkania tych |
| | s | |
ciał.
Prosze o wyprowadzenie wzorów:
| | at12 | |
h1max = V0t − |
| << ruch opóźniony; |
| | 2 | |
Jak to policzyć dalej? Jak tutaj rozpocząć?
Proponuję:
0 = v
o − at
1 < −− droga
| | at12 | | V02 | | | | V02 | |
h1max = Vo * t − |
| = |
| − |
| = |
| − |
| | 2 | | a | | 2 | | a | |
Proszę sprawdzić
Nienor: Położenie ciała puszczone z góry opisuje równanie:
Położenie ciała z podrzuconego z dołu opisuje równanie:
Dla t=t
s się spotkają, czyli:
h
1max=h
2max, czyli w czasie t=t
s połorzenie ciała 1 zmieni się o
| | gts2 | | gts2 | |
Δh=h2−h1=vots+ |
| −(vots− |
| )=gts2
|
| | 2 | | 2 | |
3gt
s2−2v
o=0
| | 1 | | 10 | |
Po podstawieniu ts= |
| [s] i wtedy już łatwo obliczyć h1= |
| [m].
|
| | 3 | | 9 | |
Chyba tak to ma być, bo z twojego to ci na pewno mogę powiedzieć, że ani droga, ani położenie
nie są równe:
0=v
o−at. Nawet szybkość nie jest tyle równa w punkcie zderzenia, bo ciało nie uderzyło jeszcze
w ziemię (wzleciało na maksmalną wysokość) więc jego v≠0, czyli ten wzór na szybkość ma postać
v=v
o+at, dla danego t.