równanie z logarytmem
Beata: bardzo proszę o pomoc ...
(√x)log5x −1= 5
10 paź 21:31
sushi_ gg6397228:
zapis wykładnika mało precyzyjny bo nie wiadomo czy jest (x−1) czy .... − 1
10 paź 21:33
ZKS:
log
5(x) = y ⇒ 5
y = x zał. 0 < x ≠ 1
5
1/2y2 − 1/2y = 5
y
2 − y − 2 = 0 ⇒ y = −1 ∨ y = 2
x = 5
2 ∨ x = 5
−1
10 paź 21:36
ewa: zał.x>0
x=1 nie spełnia , załóżmy zatem że x≠1 i x>0
x
12log5x−12=x
logx5
12log
5x−
12=log
x5 /*2
log
5x−1=2log
x5
| | 1 | |
log5x−1=2 |
| (z tw o zmianie podstawy logarytmu) |
| | log5x | |
| | 2 | |
Podstawiamy t=log5x rozwiązujemy równanie : t−1= |
| |
| | t | |
czyli t
2−t−2=0
Dostajemy 2 rozwiązania; t=−1 lub t=2
10 paź 21:55