granica funkcji
krzysieklrqwr43: | lim | | (tg x − 1)cos 2x | |
| |
| |
| x−>π4 | | 1 − sin 2x | |
10 paź 21:27
sushi_ gg6397228:
jak wychodzi symbol nieoznaczony to Hospitalem
10 paź 21:31
krzysieklrqwr43: a bez Hospitala?
10 paź 21:43
sushi_ gg6397228:
| | sin t | |
kombinowanie na znanych wzorkach typu |
| przy t−−>0 |
| | t | |
10 paź 21:45
Godzio:
Przekształcać
| | sinx − cosx | |
(tgx − 1)cos2x = |
| * (cos2x − sin2x) = U{−(sinx − cosx)2(sinx + |
| | sinx | |
cosx)}{sinx}
1 − sin2x = sin
2x − 2sinxcosx + cos
2x = (sinx − cosx)
2
| | sinx + cosx | |
... = |
| → ... |
| | sinx | |
10 paź 21:45
Godzio: | −(sinx − cosx)2(sinx + cosx) | |
| , źle się wysłało |
| sinx | |
10 paź 21:46
Godzio: I jeszcze minus na górze (na końcu)
10 paź 21:46