logarytmy otrzymywanie wykresu funkcji f(x) z funkcji g(x)
Daniel: W jaki sposób można otrzymać wykres funkcji f(x) = log10 x z wykresu funkcji g(x) = log2
x.
Proszę o pomoc
zacząłem tak ale nie wiem czy dobrze: korzystam z tego wzoru: loga x = logb x / logb a
więc:
log10 x = log2 x / log2 10
10 paź 21:15
Daniel: podbijam
10 paź 21:44
pigor: ... otóż,
| | log2x | | 1 | |
logx = |
| = |
| log2x = |
| | log210 | | log210 | |
| | log22 | |
= |
| log 2x = log2 log 2x ≈ 0,3 log2x . ...  |
| | log210 | |
10 paź 21:49
Daniel: dziękuje
10 paź 21:52
pigor: ... , a więc rzędne punktów danego wykresu funkcji
y=log2x należy
pomnożyć przez liczbę
0,301 , czyli zmniejszyć 3 razy i będziesz
miał go (szukany wykres) z wystarczająco dużą dokładnością . ...
10 paź 21:55