Skróć ułamki
Sonia: Jak obliczyć 2x3−16x2+2x+4 = ? w liczniku 2(x3+8) a w mianowniku (x+2)2 ? co dalej
?
10 paź 21:14
ICSP: x3 + 8 = (x+2)(x2 − 2x + 4)
10 paź 21:23
Sonia: czyli to będzie : 2(x3−8)x2+2x+4 = 2(x−2)(x2+2x+4)(x+2)2 =
2(x−2)(x2+2x+4)(x+2)(x+2) co dalej ?
10 paź 21:28
ICSP: zapisz ten przykład używając dużej literki U gdyż z takiego zapisu niewiele jestem w stanie
odczytać
10 paź 21:29
Sonia: | 2(x−2)(x2+2x+4) | |
| |
| (x+2)(x+2) | |
10 paź 21:31
ICSP: ale na razie bez przekształceń. Taki jaki był na początku
10 paź 21:32
10 paź 21:34
ICSP: no to tak :
licznik : 2x
3 − 16 = 2(x
3 −8) = 2(x−2)(x
2 + 2x + 4)
mianownik bez zmian :
mam zatem :
| 2(x−2)(x2 + 2x + 4) | |
| = .. |
| x2 + 2x + 4 | |
skróć co się da

Oczywiście D :x∊ R ale to jest chyba oczywiste
10 paź 21:37
Sonia: Aaaa dzięki wielkie .. a ja sie z tym strasznie bawiłam .. rozkładałam mianownik
10 paź 21:40
Sonia: | | x3+7x2−x−7 | |
a pomógłbyś jeszcze z tym ? tu też skrócić |
| i z tego wyszlo mi : |
| | x2+6x−7 | |
| | x(x−1)(x+1)+7(x−1)(x+1) | |
|
| nie wiem jak to poskracać |
| | (x+7)(x−1) | |
10 paź 21:45
ICSP: 1
o Najpierw dziedzina
10 paź 21:46
Sonia: D ; R / {−7;1} tak ? niee wiem funkcje wymierne to czarna magia dla mnie

a po co tutaj
dziedzina ? ..
10 paź 21:48
ICSP: Dziedzina

teraz masz :
| x(x−1)(x+1) + 7(x−1)(x+1) | | (x+7)(x−1)(x+1) | |
| = |
| |
| (x−1)(x+7) | | (x−1)(x+7) | |
Ponieważ w liczniku (x−1)(x+1) jest czynnikiem wspólnym obydwu wyrazów mogę go wyłączyć przed
nawias.
10 paź 21:50
Sonia: i skracam x+7 i x−1 si ?
10 paź 21:51
ICSP:
10 paź 21:51
Sonia: Fajnie że są tacy ludzie co wytłumaczą i poświęcą czas

Dzięki wieeelkie
10 paź 21:52