Równanie zespolone problem
Święty: Witam.
Nie mam sił do tego równania. Niby wiem jak zrobic, ale wychodzi inny wynik niz w ksiazce.
(1+i)z+3(z−i)=0
Prosze o pomoc, zwłaszcza, że zespolone są ostatnio modne na forum
10 paź 21:11
Trivial: Zadanie w sam raz dla
asdf.
10 paź 21:12
Godzio:
Ale chyba tu starczy po prostu z wyznaczyć z równania, nie ma pułapek
10 paź 21:15
10 paź 21:16
ZKS:
(1 + i)z + 3z − 3i = 0
(4 + i)z = 3i
10 paź 21:18
Święty: Godzio ma racje, chodzi o wyznaczenie z, a ja zamieniałem te 'zety' do postaci
kartezjanskiej

Czasami jak sie czlowiek rozpedzi to ma gorzej

Dzieki
10 paź 21:18
asdf: (1 + i)(x + yi) + 3(x + yi − i) = 0
x + yi + xi − y + 3x + 3yi − 3i = 0
4x + 4yi + xi − y − 3i = 0
4y + x − 3 = 0
4x − y = 0 ⇒ y = 4x
17x − 3 = 0
mi tak wychodzi...
10 paź 21:21