Czworokąty
Karolina: Wiedząc, że punkty A,B,C, o współrzędnych
A=(0,6)
B=(2,0)
C=(8,2) są wierzchołkami kwadratu ABCD
a)oblicz współrzędne środka oraz promień okręgu opisanego na kwadracie i okręgu wpisanego w
kwadrat
b)oblicz współrzędne wierzchołka D
c)napisz równania prostych, w których zawierają się przekątne kwadratu ABCD
10 paź 21:04
Mila:

Przekątne w kwadracie są równe, prostopadłe i dzielą się na połowy.
a=P{6
2+2
2}=
√40=2
√10
| | 1 | |
R= |
| a√2 ( połowa przekątnej) |
| | 2 | |
zaraz dokończę
10 paź 23:01
Mila: b) współrzędne punktu D(x,y) obliczę ze wzoru na współrzędne środka odcinka:
S=(4,4)
b) D=(6,8)
c) równania prostych napisz sama
10 paź 23:06